fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Manifestacije Video

Izložba posvećena Petru Bojoviću u Čajetini

Za dan Narodne biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini svečano je otvorena izložba posvećena proslavljenom vojskovođi Petru Bojoviću. Povodom dana Biblioteke dodeljene su zahvalnice  Narodnom muzeju iz Čačka, Muzej Staro selo iz Sirogojna, Zavičajni muzej Priboj, Narodna biblioteka Arilje, Dragoljubu Gagričiću i Ibrahimu Hasanagiću.

dan-biblioteka5

Danijela Knežević je dobila zahvalnicu kao najverniji čitatalac Biblioteke i poklon, knjigu “Svetlopisom kroz prvu srpsku vazdušnu banju”.

Dafina Rajić, direktorka Narodnog muzeja iz Čačka je svečano otvorila izložbu.

dan-biblioteka4

Vojničku karijeru Petar Bojović je započeo krajem devetnaestog veka, u vreme Srpsko-turskog rata. On se hrabrošću i umešnošću istakao u oba balkanska rata, a u Prvom svetskom ratu bio je komandant Prve armije i načelnik štaba Vrhovne komande.

Sa svojom Prvom armijom, Bojović je prvi probio Solunski front i nastavio da potiskuje okupatorske jedinice, isprednjačivši čitavih 150 kilometara u odnosu na ostale savezničke jedinice. Te jeseni 1918.godine, vojnici pod njegovom komandom redom su oslobađali Veles, Skoplje, Vranje, Leskovac i Niš, a u Beograd su pobedonosno ušli 1. novembra. Zatim su nastavili oslobađanje Banata, Bačke, Srema, Slavonije…

Za ove i druge ratne podvige, general Petar Bojović dobio je zvanje vojvode. Nosilac je mnogobrojnih odlikovanja, među kojima i dve Karađorđeve zvezde i zlatne medalje Obilića, francuskog ordena Legije časti, kao i engleskih, italijanskih i drugih stranih priznanja. Bojović je jedini komandant armije u Prvom svetskom ratu koji je ranjen na prvoj liniji fronta – u sukobu sa austro-ugarskom vojskom na Drini 2. septembra 1914.

Izložba o vojvodi Bojoviću obiljem dokumenata svedoči o njegovom izuzetnom vojničkom putu. Pored mnogobrojnih fotografija i umetničkih slika, koje prate njegovo izrastanje od pitomca vojne akademije do komandanta armije, date su i mape borbenih dejstava koje je on osmišljavao. Postavka je rezultat obimnog istraživačkog rada kojim je rukovodio Radivoje Bojović, savetnik u čačanskom muzeju i jedan od vojvodinih potomaka.

Na otvaranju izložbe posetioci su mogli da čuju dela starih majstora u izvođenju Dragutina Pavlovića (violina) i Marija Tiosavljević (klavir).

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031