fbpx
Događaji Kultura Umetnost

Izložba posvećene Olimpijskim igrama na Zlatiboru

U kongresnom centru Srbija je otvorena izložba posvećena Olimpijskim igrama. Autor ove interesantne postavke je rukovodilac galerije RTSa Petar Đinović, koji je kombinujući radove različitih umetničkih tehnika priredio nesvakidašnju izložbu.

Ono što je posebno u ovoj izložbi su dela vajara Jova Petijevića, od kojih svojom veličinom i dizajnom posebno pleni skulptura lopte. Najviše pažnje je privukla skulptura pod nazivom “Brazilka”.

izlozba-olimpijada16-1

Izložbu je otvorio Velizar Đerić, potpredsednik Sportskog saveza Srbije.

izlozba-olimpijada16-3

“Ovo su eksponati jednog umetničkog viđenja sporta i sportista. Ova kugla je simbolika jedne težine, odricanja. Koliko svaki sportista treba da se odrekne u svom životu. Da naiđe na prepreke i da osvoji željenu medalju i cilj, rekao je na Đerić.

izlozba-olimpijada16-6

Prisutni su potom pogledali film posvećen prvom srpskom olimpijcu  Momčilu Tapavici. Ovaj svestrani sportista je 1894.godine nastupio kao jedan od oko 300 učesnika na prvim Olimpijskim igrama u Atini. Kako je živeo u Novom Sadu Tepavica je na ovom takmičenju nastupao za Autro – Ugarsku. Bio je prijavljen za takmičenja u brojnim disciplinama. Nastupio je u disciplinama dizanje tegova, rvanje i tenis, dok je zbog povrede propustio takmičenje u skoku u dalj, kao i u skoku s motkom.

izlozba-olimpijada16-2

Zanimljivo je da je u tenisu stigao do polufinala i trebalo je da podeli treće mesto sa poraženim takmičarom iz drugog polufinala, ali kako su u to vreme dodeljivane samo medalje za prvom (srebrna) i drugo (bronzana) medalja Tapavica je ostao bez medalje. Najnovija istraživanja prvih Olimpijskih igara pokazuju da je Tapavica u disciplini dizanje tegova podigao 90 kg kao i još tri takmičara i da bi trebalo da dobije nagradu za treće mesto, ali se to nije dogodilo.

izlozba-olimpijada16-5

Momčilo Tapavica je po završetku sportske karijere imao veoma uspešnu karijeru arhitektet, a njegov najpoznatiji rad je Dom srpskih siročadi u Novom Sadu. Ova zgrada je danas središte Matice Srpske u Novom Sadu. Pored radova u Novom Sadu Tapavica je gradio objekte u Crnoj Gori i Herceg Novom gde je uveo u gradnju secesionistički stil.

izlozba-olimpijada16-4

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930