fbpx
Događaji Kultura Umetnost Video

Izložba Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije

Svečanim otvaranjem izložbe “Užičani u vrhu vlasti Srbije i Jugoslavije 1815-2015” je 28.juna obeležen Dan biblioteke Ljubiša R Đenić u Čajetini.

dan-biblioteke16-1

Uz prigodan program sumirani su rezultati rada biblioteke u 2015.godini. Goste je pozdravila direktorka bibiloteke Snežana Đenić, koja je na početku podsetila da je biblioteka prva ustanova kulture zlatiborskog kraja sa tradicijom dugom preko sto godina, koja je nastala 1904.godine osnivanjem zlatiborske čitaonice u Čajetini. Prvih 250 knjiga čitaonici je poklonio prota Radosav Smiljanić, a intenzivni razvoj bibiloteke počinje po završetku II svetskog rata. Temelje današnje biblioteke tada je postavio Ljubiša Đenić, po kome ova ustanova danas nosi ime.

“Danas biblioteka poseduje fond od blizu 50.000 knjiga, kao i značajnu zbirku starih i retkih knjiga koje predstavljaju kulturno blago Srbije. Biblioteka u svom fondu poseduje muzejsku zbirku osnovanu 1951.godine što je izdvaja od ostalih biblioteka u Srbiji. trudom svih nas ovaj mali muzej koji obavlja delatnost sakupljanja, zaštite, čuvanja i prezentacije predmeta iz naše bogate kulturno istorijske baštine postaće samostalna ustanova i kroz kulturu sećanja na znamenite istorijske ličnosti i vekovnu istoriju turizma Zlatibora biće čuvar javne memorije i kolektivno sećanja preneto na znanje budućim generacijama, istakla je u svom govoru gospođa Đenić.

dan-biblioteke16-2

Povodom dana biblioteke uručene su zahvalnice saradnicima i prijateljima biblioteke. Zahvalnice su dobile institucije: Opština Čajetina, Arhiv Užica, PU Radost, OŠ Dimitrije Tucović, kao i Samir Aslani. Bibiloteka je nagradila najvernijeg čitaoca, a ove godine to je bila Jovana Joksimović.

dan-biblioteke16-3

Potom su se prisutnima obratili direktor Istorijskog arhiva Užica, Željko Marković, koji je govorio o dobroj saradnji institiucija iz opštine Čajetina i Arhiva. On je istakao da je Arhiv preuzeo dokumentaciju brojnih zlatiborskih preduzeća kao i dokumentaciju opštine Čajetina zaključno sa 1985.godinom.

uzicani-vlast16-1

Zatim je govorio Aleksandar Savić, autor izložbe. On je istakao da izložba obuhvata više od 60 ličnosti iz Užičkog kraja koje su se od Drugog srpskog ustanka do danas, nalazile na najodgovornijim funkcijama u rukovodstvu Srbije i Jugoslavije, od premijera, predsednika skupština i ministara.

uzicani-vlast16-5

Izložbu je otvorio Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina. On je u svom govoru istakao da se radi o zanimljivoj i sadržajnoj izložbi koja objedinjuje mnoštvo fotografija i životopisa, koje je autor prikupljao dve godine.

“Pozicije u vlasti su uvek primamljive i izazovne, a ljudi našeg kraja, od davnina pa sve do ovog doba umešno do njih dopiru”, rekao je Đurić.

“Izložba nam poručuje da smo mi iz ovog kraja dobro izučili veštinu dolaska i trajanja u vrhovima vlasti. Traje to tako već dva veka i ko zna do kada, zaključio je Đurić na kraju svog izlaganja.

Hor Zlatiborska vila kojim je dirigovao Ignjat Milićević se ovom prilikom predstavio sa nekoliko prikladnih numera.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930