fbpx
Događaji Manifestacije Turizam

Katrandani 2014

Danas, u selu Jablanici počinje Festival tradicije zlatiborskog kraja Katrandani 2014. Festival će početi u 15 časova potpaljivanjem katranice. Cilj manifestacije je da javnosti približi tradiciju zlatiborskog kraja. Naš kraj je godinama bio poznat po dobrom katranu, koji se pravio po starom receptu. Dva dana će meštani paziti na katranicu dok katran ne bude gotov. Otvaranje katranice i puštanje katrana je planirano za 14.jun u 15 časova. Istog dana će u Jablanici biti održan koncert narodne muzike.

Žarko Božanić
Žarko Božanić

Katran je početkom XX veka bio glavni izvozni proizvod zlatiborskog kraja. Za proizvodnju katrana bitna je dobra katrana, katranica, koju još nazivaju i santrač i doganja. Ona ima oblik zaobljene četvrostrane piramide. Pravi od borbovih talpi, a zatim se iznutra oblaže blatom i širim iverkama. U najnižem delu katrane se ostavi otvor, od koga se katran kanalom odvodi do hvatalice. Sama hvatalica je korito ili rupa u zemlji čije su strane dobro oblepljene blatom. Hvatalica se obično prekriva korom od drveta, kako bi se katran zaštitio od vode i paljenja. Prilikom pravljenja katrana važno je i mesto na kome se nalazi katrana, obično se radi o padini, koja je zaklonjena od vetra. Nekada se iznad same katrane sakupljao luč i iverje u za to pripremljen obor. Kada dođe vreme za paljenje katrane, ograda se razruši i luč i iverje samo sklizne u katranu. Ljudi su maljevima plastasto nabijali iverje i luč u katranu. Ova masa se zatim prekrivala četinjastim granama i korom od drveta i na kraju slojem zemlje (oko 10 cm). Na vrhu se obično ostavi jedna rupa za paljenje.

Vatra se razgorela
Vatra se razgorela

Katrana se pali po suvom i tihom vremenu. Kada se vatra proširi ispod pokrivača rupa na vrhu se zatvara. Ono što sledi je proces suve desetilacije u kome se dobija katran. Katran se sliva kroz iverje na dno katrane pravo pred otvor koji je zatvoren drvenim klinom. da bi katran bio dobro pečen potrebna su bar dva dana. A da je katran spreman vidi se na samom dvenom klinu. Kada prođu dva dana klin ukloni i katran teče kroz kanal u hvatalicu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2022
M T W T F S S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031