fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Video

Književno veče sa Mihajlom Pantićem

U maloj sali Specijalne bolnice Čigota sinoć je održano književno veče na kome je govorio Mihajlo Pantić, pripovedač, književni kritičar i univerzitetski profesor. Neposredni povod za ovo druženje je predstavljanje zbirke priča “Stan bez adrese”  i „Hodanje po oblacima“.

pantic-cigota

U nešto više od sat vremena gospodin Pantić je pripovedao o kako o svojim delima tako i o savremenoj književnosti. Na početku je pročitao odlomak “o čitanju” koji na jednostavan i čitaocima razumljiv način govori o čitanju i potrebi da se čita. Za inspirativan nastup Mihajla Pantića treba zahvaliti i dobro osmišljnenim pitanjima gospođe Mirjane Crnčević koja je bila domaćin druženja.

Hodanje-po-oblacima-1

Na kraju književno veče je završeno odlomkom o novobeogradskom drveću.

Publika je može se reći uživala i na kraju Mihajla Pantića nagradila burnim aplauzom.

Prof. dr Mihajlo Pantić (1957) je pisac književni kritičar i univerzitetski profesor impresivne stvaralačke i radne biografije. Diplomirao na Filološkom fakultetu u Beogradu 1981. godine. Na istom fakultetu 1998. godine je odbranio doktorat na temu “Modernističko pripovedanje”.

Mihajlo-Pantic-Stan-bez-adrese-184x280

Autor je desetak knjiga priča (“Hronika sobe”, “Vonder u Berlinu”, “Pesnici, pisci i ostala menažerija”, “Ako je to ljubav”…). Takođe je napisao i dvadesetak knjiga eseja i ogleda i isto toliko antologija i zbornika kratke priče (zajedno sa Davidom Albaharijem, Vasom Pavkovićem i Petrom Lazićem).

Dobitnik je niza nagrada među kojima su: “Milan Bogdanović”, “Stanislav Vinaver”, “Branko Ćopić”, “Đorđe Jovanović”, Andrićeve nagrade, Nagrade grada Beograda. Priče su mu prevedene na više jezika i zastupljene u antologijama kod nas i u svetu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031