fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura

Književno veče Vide Ognjenović i Amira Ora u Čigoti

U organizaciji Specijalne biblioteke Čigote i Biblioteke “Ljubiša R. Đenić” u sredu, 17. avgusta 2016. godine u 20,30, održaće se promocija eseja Vide Ognjenović “Visoka voltaža” i promocija zbirke pesama izraelskog pesnika Amira Ora “Muzej vremena”.

visoka-voltaza16

Vida Ognjenović u knjizi “Visoka voltaža” govori o kulturi i književnosti u doba globalizacije i zabave, o velikim piscima našeg vremena, o ključnim srpskim i jugoslovenskim glumcima druge polovine XX veka i naših dana, kao i o dvojici modernih Argonauta koji su spasili rusku avangardu.

Junaci ove knjige su Kiš i Kovač, Mihiz i Simović, Mira Stupica, Olivera Marković i Ksenija Jovanović, Zoran Radmilović i Slobodan Aligrudić, Petar Kralj i Mira Banjac, Zoran Đinđić i Dragoljub Mićunović, Klaudio Magris i Milo Dor.

Vida Ognjenović je književnica i rediteljka, a u izdanju Arhipelaga objavljene su sledeće knjige Vide Ognjenović: Nasuprot proročanstvu (2007), Otrovno mleko maslačka (2009), Posmatrač ptica (2010) i Živi primeri (2012).)

S druge strane zbirka pesama “Muzej vremena” je celovita pesnička knjiga u kojoj se, iz različitih uglova i uz razumevanje pesničke tradicije i tradicije mišljenja, razmatra pitanje vremena i ljudske egzistencije u tokovima vremena. Pesme iz ove zbirkr su na srpski jezik preveli Vida Ognjenović i David Albahari.

vida-ognjenovic16-1

Amir Or, pesnik izuzetne kulture, u ovoj knjizi vodi dalekosežan dijalog s mitom i slojevima kulturnog i istorijskog pamćenja, sa izazovima savremenog doba i ukupnog pesničkog iskustva. Otuda ova knjiga dobija oblik i snagu modernog pesničkog speva u kome se iznova ispituju sama pesma i svet o kome ta pesma govori.

Pred nama je, dakle, pesnik totalne pesme“, kaže Vida Ognjenović u pogovoru srpskom izdanju knjige Muzej vremena.

Knjiga Amira Ora sadrži pesme snažnog zamaha, razuđene metaforike, istinske zapitanosti, kazane sa strašću i uverenjem kakvi su retki u savremenoj poeziji.

Razgovor će, u maloj sali Specijalne bolnice Čigota, voditi Mira Crnčević.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031