fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Kontrolne liste turističke inspekcije

Kako su turistički inspektori učestalo na terenu gde kontrolišu da li turistički objekti ispunjavaju sve potrebne uslove za poslovanje na portalu Ministarstva turizma, trgovine i telekominikacija su objavljene kontrolne liste za inspekcijski nadzor.

Svi ugostitelji mogu i sami da uz pomoć ovih dokumenta da provere da li njihovi objekti ispunjavaju sve potrebne uslove za obavljanje turističkih delatnosti.

min-trgovina

U skladu sa Zakonom kontrolne liste su dokumenti koji sadrže spisak prioritetnih pitanja, provere i drugih radnji za koje je inspekcija ovlašćena, određenih prema težini mogućih štetnih posledica u određenoj oblasti saglasno pravilima o proceni rizika, predmetu i obimu provere.

Pomoću kontrolnih listi procenjuje se stepen rizika i meri se nivo usklađenosti poslovanja i postupanja nadziranih subjekata sa Zakonom i drugim propisom, što predstavlja jedan od pokazatelja delotvornosti inspekcijskog nadzora. Po završetku inspekcijskog nadzora, kontrolna lista čini sastavni deo zapisnika.

koltrolna-lista16-1

Primera radi kontrolna lista broj pet uređuje pitanje kontrole ugostiteljskih objekata u domaćoj radinosti. Sama lista ima tri segmenta u kojima je dato dvadest pitanja. U prvom segmentu su pitanja vezana za uslovi i način pružanja usluga, kao što je posedovanje rešenja o kategorizaciji i ugovora sa turističkim agencijama o izdavanju, kao i dokaz da je taj ugovor evidentiran kod organa lokalne samouprave. U drugom segmetu su pitanja vezana za  obaveze fizičkog lica koje pruža ugostiteljske usluge u domaćoj radinosti koje se tiču isticanja cenovnika, kategorije objekta, vođenje evidencije gostiju. U poslednje trećem segmentu su pitanja koja se tiču boravišne takse i njene naplate
boravišna taksa.

Ovde možete preuzeti kontrolnu listu broj 5 – Kontrola ugostiteljskih usluga u domaćoj radinosti

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

October 2022
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31