fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti

Krivične prijave u predmetu PK Zlatibor

Kako prenosi Tanjug Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović je poništila rešenja kojim je utvrđeno pravo svojine na poljoprivrednom i građevinskom zemljištu u korist Poljoprivrednog kombinata ”Zlatibor”, a protiv odgovornih u tom ministarstvu su podnete krivične prijave.

Propusti su načinjeni u prvostepenom i drugostepenom postupku, što je bio osnov da se po tužbi Državnog pravobranilaštva sva tri sporna predmeta vrate na ponovni postupak, u cilju pravilnog utvrđivanja činjenicnog stanja, na osnovu koga će prvostepeni organ doneti novu odluku.

Prema zaposlenima u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokrenuti su disciplinski postupci sa merom suspenzije do okončanja postupka.

min-gradjevine

Pošto postoje osnovi sumnje i u postojanje krivičnog dela, ministarstvo je nadležnom tužilaštvu podnelo i krivične prijave protiv lica koja su neposredno učestvovala u donošenju rešenja.

U konkretnom slučaju, blagovremenim postupanjem, nisu nastupile štetene posledice po javnu svojinu, ističu u Ministarstvu građevine.

Svi pomenuti postupci su u toku, a imajući u vidu karakter ove upravne stvari, u poslednjoj instanci odluku donosi Upravni sud Republike Srbije.

U ministarstvu očekuju od nadležnih pravosudnih organa da pored utvrđivanja odgovornosti za konkretni slucaj, ispita i druge slučajeve u kojima je otuđivana javna svojina bez naknade ili vršena prenamena šumskog i poljoprivrednog zemljišta u građevinsko.

Mihajlović je ranije izjavila da je država zaštitila javni interes kad se radi o zemljištu PK “Zlatibor” i da će sve u vezi sa njegovom privatizacijom biti vraćeno na razmatranje.

Rešenjem Ministarstva građevinarstva je dozvoljeno PK “Zlatibor”, privatnoj firmi, upis svojine nad 2.213 hektara zemljišta, koje je ranije bilo u državnom vlasništvu.

Mihajlović je u Dnevniku RTS-a, rekla da spornih 2.213 hektara zemljišta po novom zakonu niko neće moći da dobije bez naknade.

“Onaj ko je sada vlasnik, platiće po tržišnoj ceni. Platio bi i po prethodnom zakonu. Ti su predmeti u izradi”, kazala je Mihajlovićeva.

Kako je rekla tada, doneto rešenje nije konačno, a komisija je formirana jer je predsednik opštine reagovao, smatrajući da je tim rešenjem narušen javni interes.

stamatovic-15

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović rekao je da 2003. godine, kada je privatizovan PK “Zlatibor”, predmet privatizacije nije bilo zemljište koje je koristio taj kombinat, već objekti i sve ono što je činilo društveni kapital.

Kombinat i njegovu imovinu novi vlasnici su kupili za milion evra, a sada im se rešenjem Ministarstva daje u vlasništvo preko 2.213 hektara čija je tržišna vrednost četiri milijarde evra, tvrdi Stamatović.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo