fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Video

Ljajić – Zlatibor najposećenija planina u Srbiji

Zlatibor je danas posetio Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija. On je posetio odmaralište Golija gde je završena prva faza radova na dogradnji ovog objekta.

golija15-8ljaj

Ministar Ljajić je ovom prilikom izjavio da je u prvih deset meseci Zlatibor bio najposećenija planina u Srbiji. U ovom periodu Zlatibor je posetilo više od 128.000 turista što je 31% više u odnosu na 2014.godinu.

“Ono što posebno raduje je činjenica da imamo 41% više stranih turista a u prvih dest meseci na Zlatiboru je boravilo oko 30.000 stranaca.  Postoji značajan potencijal da taj broj bude i veći. Nastavljamo sa ulaganjima i investicijima, investirali smo u gradnju Avantura parka odnosno Zip Line na Zlatiboru a u planu je gradnja i zatvorenog bazena u okviru odmarališta Golija sa ciljem da se podstakne dečji i omladinski turizam… Verujem da će Zlatibor beležiti ove rekorde i naredna godina je u tom pogledu više nego optimistična, istakao je Ljajić.

golija15-6

U budžetu je obezbeđeno 640 miliona dinara za infrastrukturne projekte u turizmu , ove godine je potrošeno za ovu namenu 570 miliona dinara Ministar je pozvao sve da blagovremeno pripreme projekte kako bi mogli da konkurišu za ova sredstva

Ljajić je najavio nastavak projekta “Odmor u Srbiji” koji startuje 1.januara, uz povećan obuhvat korisnika. Vaučere će u 2016.godini moći da koriste i poljoprivrednici kao i korisnici stranih penzija, a očekuje se između 45.000 i 50.000 korisnika vačera. Za ove svrhe je u budžetu obezbeđeno 230 miliona dimara.

golija15-7

Budžetom je predviđeno 120 miliona dinara subvencija za organizovani dolazak stranih turista. Planirano je da prava na subvencije imaju organizovane grupe od najmanje 15 turista koje u Srbiji ostvare tri noći. Što se visine subvencije tiče ona će iznositi 10 eura po gostu za boravak od četiri dana (tri noćenja), i 15 evra za boravak duži od sedam dana.

Ministar je najavio i da će se raditi na revitalizaciji aerodoroma Ponikve jer nema razvoja turizma.

“Mi moramo da učinimo sve da ovaj aerodrom u što kraćem roku obnovimo”, zaključio je ministar Ljajić.

Projekat dogradnje dečjeg odmarališta “Golija” na Zlatiboru je podržala i opština Čajetina koja je ovu Ustanovu oslobodila plaćanja naknada za komunalno opremanje od preko pet miliona dinara.

Ministara su na Zlatiboru dočekali Tihomir Petković, gradonačelnik Užica i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. Direktor Ustanove dečije odmaralište “Zlatibor”, Vladan Cuparić, je gostima pokazao izvedene radove na objektu koji je dobio osam novih soba, kao i pokriveno košarkaško igralište sa modernom rasvetom. On je govorio i o daljim planovima koji predviđaju povećanje smeštajnih kapaciteta i gradnju zatvorenog bazena, kao i terena za tenis i odbojku na pesku.

U ime grada Užica ministra Ljajića je pozdravio gradonačelnih Petković, koji se zahvalio na pomoći koju je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pružilo Užicu u realizaciji turističkih projekata. Petković je istakao da je Ministarstvo u turističku infrastrukturu Užica uložilo oko 21 milion dinara.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930