fbpx
Događaji Kultura Muzika Video

Ljermontov na Zlatiboru

ljermontov14-09-1

Danas je u prostorijama Turističke organizacije Zlatibor, održana je konferencija za novinare, na kojoj je najavljen događaj „Pesničke vatre zlatiborske“, koji se održava sutra (četvrtak 18. septembra) u 18:30 časova, na Šumatnom brdu na Zlatiboru.

Sa detaljima o samom događaju, prisutne je upoznao Arsen Đurić, direktor Turističke organizacije Zlatibor. On je istakao da se manifestacija „Pesničke vatre zlatiborske“ ove godine po prvi put organizuje, kao i da je uveren da će postati tradicionalna.

Ove godine, književno veče posvećeno je jubileju, 200 godina od rođenja Mihaila Jurjeviča Ljermontova. U saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno prosvetnom zajednicom Srbije, Turistička organizacija Zlatibor i opština Čajetina organizovali su dolazak preko 30 pesnika iz celog sveta. Događaju će prisustvovati i glumica Jelena Barzova i Mihail Jurevič Ljermontov, potomak slavnog pesnika. Ovim povodom iz Rusije će doći i poznati glumac Nikolaj Burljajev koji je u velikom broj predstava i filmova tumačio lik Ljermontova.

U programu će učesvovati i naše poznate glumice Ljiljana Blagojević i Biljana Đurović, zatim glumci Užičkog narodnog pozorišta, koji će govoriti stihove poznatih pesnika, kao i pesnici Zlatiborskog okruga.

ljermontov14-09-2

Za petak 19. septembar u 11 časova, u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“ u Čajetini, najavljeno je druženje učenika OŠ Dimitrije Tucović sa pesnicima, dok će u 12 časova, u Muzeju „Staro selo“ Sirogojno grupa pesnika takođe imati svoj nastup. Planirano je i književno veče u hotelu „Mona“ na Zlatiboru.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, je rekao da je ova manifestacija kruna ovogodišnje sezone. On je istakao da je ovo početak saradnje sa Ruskom Federacijom, kao i da će se na ovaj način učvrstiti već jake istorijske veze između Srbije i Rusije.

Počasni gost manifestacije „Pesničke vatre zlatiborske“ Mihail Jurevič Ljermontov se zahvalio domaćinima na gostoprimstvu. Ruska javnosti, prvi put posle 100 godina, vodi raspravu o kulturnoj politici. Mi smo narodi koji ima isti kulturni kod, isto shvatamo lepote zemlje, neba i poezije. Naše duše ne prihvataju laži, usmereni smo, kako reče naš predsednik, protiv nemoralnog internacionalizma.

Gospodin Ljermontov je zatim rekao da civilizaciju čine dela istaknutih pisaca, kompozitora, a zatim je dodao:

“I Ljermontov je pesnička veličina, predstavnik kulturnog koda značajnog za celu civilizaciju…. I nadam će manifestacija koja se sutra održava, sigurno postati deo budućnosti i tradicije, rekao je potomak slavnog pesnika.

Ruska glumica Jelena Barzova istakla je da su ovo vatre koje čiste naše duše, a Ljermontov je, po njenim rečima, boreći se za pravdu bio kao Prometej koji je poklonio plamen ljudima. Taj zajednički plamen će ovde grejati mnogo pesnika iz sveta, dodala je ona.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031