fbpx
Događaji Manifestacije Sport Sport+ Turizam Video

Matijaš Belšak, najjači Strongmen na Zlatiboru

Najsnažniji ljudi sveta su po drugi put okupili na Zlatiboru u novom kolu Lige šampiona Strongmena (STRONGMAN CHAMPIONS LEAGUE). Pred zlatiborskom publikom se nadmetalo 14 vrhunskih sportista iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Velike Britanije Finske, Letonije,  Mađarske, Rumunije, Slovenije, SAD, Španije i Srbije.

U šest disciplina ovi momci su pokazali svoju snagu a u toku dana su preneli više od 700 tona što samo po sebi govori o njihovoj snazi. Na početku takmičenja u ime domaćina takmičarima se obratio Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor. On je pozdravio sve takmičare i poželeo im puno uspeha u nadmetanjima.

Takmičari su prvo odmerili snage u disciplini Vuča kamiona (truck pull). Takmičari su imali dosta problema da pokrenu kamion, a trebalo je tu i tehnike i taktike. Svim takmičarima je problem pravila asfaltna podloga tako da je falilo oslonca i na kraju prvo mesto u ovoj disciplini je osvojio  Aivars Smaukstelis iz Letonije, drugi je bio Matijaž Belšak iz Slovenije dok je treći bio Fil Roberts iz Engleske.

Discipline na Kraljevom trgu su bile izuzetno zahtevne a Strongmeni su opravdali svoje ime. Takmičenje je počelo disciplinom podizanja automobila koje je ustupila kompanija Zlatiborac a težina koju su takmičari morali da podignu je bila oko 1.000 kilograma. U ovoj disciplini je primera radi Agoš Nađ podigao automobil devet puta.

Ponovila se prošlogodišnja scena kada su se takmičari međusobno bodrili bez obzira što se nadmeću čime su pokazali snažan sportski duh. U disciplini Konanov točak četiri prelepe Zlatiborke su poslužile kao teret a takmičari su pokazali zavidnu snagu i izdržljivost. Takmičar iz Španije Roberto Rubinos se tokom nadmetanja povredio, ali se na svu sreću radi o lakšoj povredi.

Prošlogodišnji zlatiborski pobednik, Aivarsu Smaukstellisu (52 boda) iz Letonije je ove godine osvojio treće mesto, drugo mesto je pripalo takmičaru iz Amerike, Kevinu Farelu (55,59 dok je prvo mesto osvojio Matijaž Balšak (57 bodova) koji je i lider u generalnom plasmanu.

Po završetku nadmetanja Vladimir Živanović, direktor TO Zlatibor je takmičarima uručio medalje. Tri prvoplasirana takmičara su od domaćina dobili na poklon i statue zlatnog bora. Strongmen karavan se nastavlja takmičenjima u Kanadi i Finskoj.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

March 2024
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031