fbpx
Biznis Događaji Info Lokalna privreda Manifestacije Turizam Vesti

Međunarodna konferencija „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“

Juče je na Zlatiboru svečano otvorena Međunarodna konferencija „Otpadne vode, komunalni čvrsti otpad i opasan otpad“. Na konferenciji će se predstaviti brojne kompanije kako iz Srbije, tako iz okruženja. Ova konferencija se održava 44.put, a organizator je Udruženje za tehnologiju vode i sanitarno inženjerstvo iz Beograda, uz pomoć Privredne komore Srbije, opštine Čajetina i grada Užica. Konferencija se završava 3.aprila, a planirana je i poseta regionalnoj deponiji “Duboko” u Užicu.

konferencija-otpad1

Na konferenciji će se govoriti o novim dostignućima u obradi otpada koja bi uskoro mogla da budu primenjena i u Srbiji.

„Na našoj državi je da formira posebno ministarstvo za zaštitu životne sredine, koje će se ozbiljnije pozabaviti ovim problemima. Ali, to se ne može rešiti odmah. Mislim da mi imamo dovoljno stručnjaka da krenemo sa realizacijom, a sa dobrim projektima privući ćemo i dosta finansijskih sredstava iz evropskih fondova“- istakla je prof. dr Zagorka Tamaš, iz Redakcionog odbora konferencije.

Jedan od učesnika i organizatora ove konferencije je i JKP „Vodovod Zlatibor“iz Čajetine. Ovo okupljanje prilika je za uspostavljanje saradnje sa preduzećima sličnog profila, kao i za razmenu međusobnih iskustava.

konferencija-otpad2

„Zlatibor se nalazi u samom vrhu turističke ponude u našoj zemlji između ostalog zahvaljujući i vodi, pre svega akumulaciji na Ribničkom jezeru i radu lokalnih komunalnih predueća. Tu akumulaciju moramo štititi kako nam se ne bi dogodio užički problem. Svedoci smo činjenice da magistralni put prolazi u neposrednoj blizini ove akumulacije. Takođe, imamo i problem sa prečišćavanjem otpadnih voda, za šta još uvek nije izgrađeno psotrojenje, iako su već obezbeđena sva sredtsva, što iz budžeta Opštine, što iz donacije republike Norveške. Čeka se samo odobrenje projekta od strane resornog Ministarstva“- izjavio je Rade Jovanović, direktor JKP Vodovod iz Čajetine.

Izvor: Opština Čajetina

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930