fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika Vesti Video

Ministarka Mihajlović na Zlatiboru – blog

Danas je  građanima opštine Čajetina predstavljen Zakon o ozakonjivanju objekta. Ovo je nova praksa, što bi trebalo da postane i manir svih ministara kada su u pitanju novi zakoni. Mora se pohvaliti rad državnog sekretara u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Aleksandre Damnjanović koja je vrlo precizno odgovorila na većinu konkretnih pitanja u vezi ozakonjenja.

 ozakonjenje15-4

Ovim povodom su izjave dali potpredsednica Vlade gospođa Mihajlović kao i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

mihajlovic-stamatovic2

Gospođa Mihajlović je izjavila da su timovi formirani i da će oni obići celu Srbiju kako bi svima predstavili Zakon o ozakonjenu.

Ona je na pitanja novinara vezano za slučaj zemljišta PK Zlatibor rekla da je ovaj predmet vraćen na odlučivanje u prvom stepenu i da su protiv dva službenika podnete zbog postupanja u ovom predmetu. Gospođa Mihajlović je izjavila da nije protiv gondole ali da sve mora biti u skladu sa zakonom. Na pitanje u vezi krivične prijave koju je Ministarstvo podnelo protiv predsednika opštine Čajetina, ministarka je odgovorila da je to urađeno po službenoj dužnosti. Novinare je interesovalo i da li je dolazak ministarke na Zlatibor povezano sa rušenjem aktuelne vlasti u Čajetini.

Potpredsednica Vlade Srbije je na ovo pitanje odgovorila kratko: “Zar zaista mislite da se time bavimo”.

Novinare je zanimala i sudbina auto-puta i da li će trasa definitivno mimoići Zlatiborski okrug. Ministarka Mihajlović je potrdila ovu vest i obrazložila je ovu odluku ekonomskim činiocima da je gradnja trase preko Peštera lakša i brža i za oko 500 miliona eura povoljnija. Ona je podsetila da su se za ovu trasu odlučile prethodne vlade, a da je reviziona komisija samo potvrdila ovu odluku.

Izjavu je za medije dao i predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji se na početku zahvalio gospođi Mihajlović koja je došla u zvaničnu posetu opštini Čajetina.

“Gospođa Mihajlović je prvi ministar iz ove vlade koji je zvanično posetio opštinu Čajetina. I izgleda da u današnje vreme morate malo da kritikujete ministre da bi došli u jednu malu sredinu ili opozicionu opštinu kao što je Čajetina, rekao je Stamatović.

On je istakao da su stavovi i kritike o Zakonu o ozakonjenju predstavnika opštine Čajetina već  poznati i da su izneti konkretni primeri gde bi pojedini investitori biti nagrađeni primenom ovog Zakona.

“Mi smo uspeli da nađemo neka rešenja u opštinskim odlukama gde ćemo moći da one koji su gradili za tržište i komercijalne objekte da dodatno oporezujemo i naplatimo za dodatno opterećenje infrastrukture. Mi sigurno nećemo dozvoliti da oni koji su gradili za tržište budu nagrađeni,” istakao je Stamatović.

“Drago mi je da smo uz ove konsultacije sa stručnim timom iz Ministarstva i u ovom kratkom razgovoru uspeli da razrešimo te dileme, dodao je Stamatović.

Predstavnici republičke i lokalne vlasti nisu mogli da se usaglase u pogledu broja objekata koji treba da se legalizuju. Ministarka Mihajlović je pomenula cifru od 6.010 objekata u procesu legalizacije, dok je predsednik opštine Čajetina novinare obavestio da je ta cifra znatno manja i da je ostalo da se legalizuje još oko 1200 objekata. Slična situacija se dogodila i kada se govorilo o broju izdatih građevinskih dozvola za 2014.godinu, ministarka je iznela podatak o 17 izdatih građevinskih dozvola, dok je predsednik opštine izjavio da je izdato 87 dozvola.

14:30

Završena prezentacija Zakona o ozakonjenju objekata.

13:45

ozakonjenje15-2

Završeno uvodno izlaganje, predstavnika Ministarstva. Na red su došla pitanja građana. Ovom prilikom građane je interesovalo kakva će biti procedura pri ozakonjivanju. Građani su postavljali pitanja da li su njihovi objekti podobni za ozakonjenje i koji će biti troškovi ove procedure.

Državni sekretar Aleksandra Damnjanović
Državni sekretar Aleksandra Damnjanović

Pojedini građani su se ovom prilikom požalili na rad opštinskih i republičkih službi. Kako nije bilo dovoljno vremena da se odgovori na pitanja svi građani mogu dodatna pitanja postaviti putem interneta.

13:30

mihajlovic15-1

Počela prezentacija Zakona o ozakonjenju objekata. O novom zakonu su govorili prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, kao i državni sekretar u ministarstvu Aleksandra Damnjanović.

12:45

Danas je na Zlatibor doputovala prof. dr Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

mihajlovic-zorana

Potpredsednicu Vlade je dočekao predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a zatim su gošća i domaćin obišli centar Zlatibora.

mihajlovic-stamatovic

Gospođa Mihajlović je potom  obišla gradilište kod pijace i zatim se uputila u odmaralište Dunav gde će u 13 časova stanovnicima opštine Čajetina predstaviti Zakon o ozakonjenju objekata.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo