fbpx
Događaji Ekonomija Lokalna privreda Politika Servisne informacije Vesti

Mišljenje radne grupe Ministarstva građevinarstva

Na internet stranici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je objavljeno mišljenje radne grupe, a uskoro će biti objavljen i kompletan izveštaj radne grupe.

min-gradjevine

Rešenjem potpredsednice Vlade i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, prof. dr Zorane Mihajlović formirana je radna grupa Ministarstva radi ispitivanja slučaja PK “Zlatibor“ na teritoriji opštine Čajetina.

Pregledom dokumentacije i izveštaja izvršenog nadzora i kontrole u resoru MGSI u katastru, kao i radom nadležne inspekcijske grupe u Čajetini, u vezi s pet predmeta PK “Zlatibor“ ukupne površine preko 2.000 hektara mišljenja smo da:

1. U postupanjima MGSI nije došlo do štete po državu, upis svojine nije moguć u ovoj fazi postupka.

2. U skladu su sa propisima tri od pet rešenja (1.900 hektara) PK “Zlatibor“, ali se upis svojine ni po njima ne može izvršti dok se ne okonča postupak pred Upravnim sudom.

3. Katastru u Čajetini treba vratiti na ponovo rešavanje dva od pet rešenja (240 hektara građevinskog zemljišta). Vanrednim postupkom su utvrđene dodatne informacije tako da je potrebno usaglasiti ova rešenja sa svim podacima iz dokumenata i sa terena. U ova dva rešenja građevinsko zemljište je stečeno u postupku privatizacije iz 2002. godine.

4. Treba pozvati nadležne organe policije i tužilaštva, kao i drugih nadležnih institucija da se uključe u kontrolu rada organa lokalne samouprave, jer postoje indicije za donošenje rešenja organa lokalne samouprave kojima se negira pravni poredak države, za niz nezakonitih postupanja u oblasti upisa u katastar, davanja u zakup zemljišta koje je privatizovano, započinjanja infrastrukturnih radova bez lokacijske i građevinske dozvole i bez obavezne projektne dokumentacije, nepostupanja po preporukama i izveštaju DRI, prerastanjem četiri hektara građevinskog zemljišta na 280 hektara, na način koji veoma verovatno nije u skladu sa propisima i javnim interesom. Ove indicije su dokumentovane, pored ostalog i u više od 300 strana materijala sa diska koje treba staviti na raspolaganje istražnim organima.

5. Izveštaj o nalazima i preporukama radne grupe, kao i inspekcijskog nadzora Ministarstva biće postavljeni na sajt MGSI, s tim što će se zaštititi podaci u skladu sa propisima i preporukama Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo