fbpx
Događaji Društvo Hobi

Noć veštica na Zlatiboru i u Čajetini

noc-vestica2013

Povodom “Noći veštica” učenici III-1 odeljenja OŠ Dimitrije Tucović na Zlatibru će organizovati maskenbal, maskenbal će organizovati i Kafe Oaza u Čajetini.

Noć veštica vodi poreklo iz keltske mitologije i paganskih običaja. Veruje se da je keltska svetkovinaposvećena  paganskom božanstvu „Samhain“ poslužila kao uzor. Kelti su slavili Novu godinu 1. novembra, a noć pred Novu godinu su slavili „Samhain“. Verovali su da se tada duhovi mrtvih vraćaju na zemlju uzrokujući probleme i uništavajući useve. Keltski sveštenici su na “Samhain” gradili ogromne lomače na kojima su spaljivali useve i životinje kao žrtve božanstvima. U toku proslave su se nosili kostimi, uglavnom od životinjskih glava i kože.

Sama reč Halloween zapravo je skraćenica od “All Hallow’s Eve” ili “Hallow Eve” (Sveta noć, noć uoči Svih svetih). Slavi se u Irskoj, SAD-u, Kanadi, Portoriku, Australiji i Novom Zelandu, a odgovara katoličkom prazniku Svih svetih. Za noć veštica se uglavnom pripremaju kostimirane zabave, a zaštitni znak ove manifestacije je pravljenje lampe od tikve, gledanje horor filmova, čitanje strašnih priča.

U SAD deca idu od vrata do vrata, traže slatkiše i uzvikuju „trick or treat“ („smicalica ili poslastica“, u slobodnom prevodu „dajte nam slatkiše ili ćemo biti nevaljali“).

Što se tiče lica iz tikve, ovaj običaj je vezan za irsku legendu o kovaču Džeku, poznatom po domišljatosti ali i škrtosti. Jedna od priča govori kako je prevario Đavola tako što mu je ponudio dušu u zamenu za piće i nakon što se Đavo pretvorio u novčić kako bi platio piće, Džek ga je brzo stavio u džep u kojem je bio krst, zbog koga Đavo nije mogao da se vratiti u svoj oblik.

Pošto je Džeku obećao da mu neće tražiti dušu još deset godina, ovaj ga je izvadio iz džepa. Deset godina kasnije opet je prevario Đavola tako što ga je zamolio da mu doda jabuku sa stabla, ali je na kori stabla brzo nacrtao krst, tako da Đavo ponovno nije mogao da ga dohvati. Kada je Džek umro, nije bio primljen zbog svog grešnog života u Raj, a na vratima Pakla dočekao ga je Đavo i poslao natrag u mrak, a da ga se reši dao mu je komad uglja. Džek je u džepu imao repu, koju je izdubio i stavio u nju ugalj i od tada Džek, koji nikada nije pronašao put kući luta mrakom noseći izdubljenu repu u ruci. Tako je Džek O’Lantern (Džek Fenjer) postao simbol duše koja je prokleta i koja luta između svetova.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo