fbpx
Događaji Društvo Humanost i solidarnost

Nove akcije UG “Inkluzija osoba sa invaliditetom Čajetina”

Danas je održana konferencija za medije povodom aktivnosti udruženja građana “Inkluzija osoba sa invaliditetom – Čajetina”. Ova nevladina organizacija ima za cilj da se unapredi kvalitet života osoba sa invaliditetom na teritoriji opštine Čajetina.

Dosadašnji rad Udruženja je predstavio predsednik Aleksandar Radišić. On je govorio o dosadašnjim aktivnostima na projektu “Zlatibor bez barijera” koji ima za cilj uklanjanje arhitektonskih barijera koje otežavaju kretanje lica sa posebnim potrebama.

radisic-16-1

U prethodnom periodu su postavljene tri pristupne rampe (ambulanta i pošti na Zlatiboru i biblioteka “Ljubiša R. Đenić” u Čajetini). Vrednost izvedenih radova je bila nešto manje od milion dinara, a sredstva su obezbedili Ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku i opština Čajetina.

rampa-amulanta2

“U narednom period Udruženje planira da sprovodi ovaj deo projekta i uradi pristupne rampe na ostalim objektima javne namene kao i na javnim površinama gde je to moguće,” rekao je Radišić.

Ove godine su urađeni spušteni ivičnjaci na pešačkim prelazima na ulici Miladina Pećinara na Zlatiboru, od hotela Mona do teniskih terena, a planirano je da se ivičnjaci spuste na svim pešačkim prelazima na Zlatiboru i u Čajetini.

spusteni-ivicnjak

“Veoma mali broj hotela, restorana i kafića na Zlatiboru je prilagođen za osobe sa invaliditetom. U razgovoru sa vlasnicima tih objekata oni su obećali da će u narednom peiodu prilagoditi objekte za pristup osobama sa invaliditetom,” istakao je Radišić.

Udruženje je sa urbanističkom službom opštine Čajetina dogovorilo da novi objekti na Zlatiboru moraju da se grade tako da se ispoštuju potrebe osoba sa invaliditetom i da investitori neće moći da dobiju urbanističku dozvolu ukoliko ova procedura nije ispoštovana. Takođe se planira da svi objekti javne namene moraju ispoštovati ove procedure.

cep-dzep16-1

Radišić je potom govorio o novoj akciji Udruženja, a to je projekat “Čep u džep”. Na Zlatiboru i u Čajetini su postavljene kutije za prikupljanje plastičnih čepova.

“Glavni cilj ove akcije je podizanje svesti građana o osobama sa invaliditetom njihovim potrebama i pristupačnosti, kaže Radišić i dodaje da su kutije postavljene na više lokacija na Zlatiboru  i u Čajetini. Šest kutija je postavljeno na Zlatiboru i to dve na Kraljevom trgu, jedna kod Kraljeve vode, na Spomeniku, autobuskoj stanici i u luna parku. U Čajetini je postavljena jedna kutija u parku iznad Biblioteke. Planirano je da se kutije postave u svim kafićima, hotelima, restoranima i drugim objektima koji su u funkciji turizma.

cep-dzep16-2

Radišić je apelovao na građane da prikupljene plastične čepove ubace u postavljene kutije jer će  Udruženje čepove slati na reciklažu. Sredstva dobijena od reciklaže će biti korišćena za nabavku ortopedskih pomagala za članove Udruženja, pravljenja novih pristupnih rampi i u nastavku projekta “Zlatibor bez barijera”.

“U narednom period Udruženje ima nameru da kupovinom mašine za pet ambalažu odnosno prese proširi ovu akciju gde će se osim čepova sakupljati plastične flaše i limenke. Na ovaj način ćemo Zlatibor učiniti čistijim i lepšim, rekao je Radišić na kraju.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je pohvalio rad udruženja građana “Inkluzija osoba sa invaliditetom – Čajetina” rekavši da su rezultati u ovoj oblasti vidljivi i zapaženi.

” Za nas je sve to još uvek novo i nepoznato, a moram da naglasim da je zakonska obaveza da sve institucije obezbede pristupne rampe za osobe sa posebnim potrebama. Mi smo to koliko su nam uslovi dozvoljavali radili na našim javnim objektima i institucijama,” istakao je Stamatović.

Opština Čajetina će u narednom periodu učiniti sve da investitorima skrene pažnju kako bi se olakšao pristup osobama sa posebnim potrebama, bez obzira da li su to osobe sa invaliditetom, da li su to starije osobe ili majke sa decom u kolicima. Stamatović je izneo i predlog da se u budućnosti sagradi i poseban objekat za smeštaj osoba sa posebnim potrebama što bi bio jedan novi vid ponude Zlatibora i da ostaje obaveza lokalne samourave da sve trotoare, saobraćajnice, pešaćke prelaze i parking prostore prilagodimo ovim osobama.

stamatovic-radisic16

“Da su nam sva Udruženja na teritoriji opštine Čajetina ovako efikasna bilo bi mnogo bolje i lepše,” rekao je Stamatović na kraju.

Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina je takođe pohvalio rad Udruženja rekavši da su rezultati akcija su vidljivi i na Zlatiboru koje je turističko mesto ali i u Čajetini koja je centar.

stamatovic-djuric-radisic

“I u narednom period ćemo voditi računa o osobama sa invaliditetom odnosno da se već u samoj projektnoj dokumentaciji pre izgradnje ulica planiraju oboreni ivičnjaci tamo gde su pešački prelazi kao i na krajevima trotoara kako bi se ljudima koji žive na Zlatiboru ali i gostima koji dolaze olakšalo funkcionisanje i mi ostajemo otvoreni i spremni da podržimo dalji rad Udruženja”, istakao je Đurić.

Kako su konferenciji prisustvovali predstavnici policije, Doma zdravlja i UG Zlatiborski krug, razgovaralo se o zajedničkim akcijama. Konkretno se postavilo pitanje postavljanja pristupne rampe za prilaz prostorijama dnevnog boravka Zračak. Svi prisutni su bili saglasni da se ovaj problem u dogledno vreme reši u saradnji sa predstavnicima OŠ Dimitrije Tucović u čijim prostorijama je i smešten dnevni boravak “Zračak”.

jagoda-jeremic16

Aleksandar Radišić se zahvalio opštini Čajetina na podršci, i najavio da će udruženje i u 2016.godini konkurisati novim projektima kako kod domaćih tako i kod stranih donatora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930