fbpx
Događaji Društvo Ekologija Obrazovanje

Nove ekološke aktivnosti za novu školsku godinu

Treću godinu zaredom Osnovna škola „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine veoma uspešno realizuje Međunarodni  projekat Eko-škole. Potvrda za taj uspeh, u ovu školu, stigla je u decembru prošle školske godine u vidu sertifikata eko-škole i dodelom zelene zastave.

Eko-odbor15-4

Ove školske godine članove eko-odbora, učenike i zaposlene u školi očekuje realizacija mnogih važnih i zanimljivih ekoloških aktivnosti, koje su predložene Programom Eko-škole za školsku 2015/2016.godinu, na prvoj konstitutivnoj sednici, održanoj 17.septembra 2015. godine, u prostorijama škole u Čajetini.

Na ovoj sednici prisutni članovi Eko-odbora imali su priliku da se kroz prezentaciju, koju je održala koordinatorka Eko-škole mr Zorica Milosavljević, profesorka biologije, prisete svih realizovanih aktivnosti u prethodnoj školskoj godini.

O značaju škole kao ekološki orjentisane i motivisane institucije u lokalnoj zajednici, njenoj ulozi kroz podršku drugim relevantnim institucijama, govorila je direktorka škole Milka Vasiljević, a zahvalnost na podršci KJP „Zlatibor“ iz Čajetine i Opštini Čajetina u realizaciji Projekta primarne selekcije otpada na teritoriji ove opštine iskazao je i gost sednice Eko-odbora Srđan Pantović, direktor KJP „Zlatibor“. On je napomenuo da je ovo preduzeće veoma otvoreno za saradnju sa školom u Čajetini i da će se truditi da podrži sve ekološke aktivnosti predviđene Programom, kao što je to i do sada činilo.

Eko-odbor15-5

Predloga za nove aktivnosti je mnogo, i oni će ove godine biti orjentisani na temu „Otpad“. Neki od predloga su da se nastavi sa obukom o primarnoj selekciji otpada, da se prošire znanja o reciklaži i kompostiranju, da se obeleže važni ekološki datumi, da se nastavi i unapredi uređenje Čajetine i Zlatibora, kao i da se nastavi saradnja sa institucijama, udruženjima, roditeljima, preduzetnicima kroz različite zajedničke ekološke aktivnosti, što i jeste cilj eko-škole. Podsetimo da je prve godine škola u Čajetini realizovala aktivnosti na temu „Energija“, a druge godine na temu „Otpad“. Prema pravilima nacionalnog mentora u okviru Međunarodnog programa Eko-škole, nakon sticanja statusa eko-škole i dobijanja sertifikata, škola zadržava istu temu i za narednu (u ovom slučaju treću) školsku godinu.

O shvatanju važnosti ove teme i njenom značaju za razvoj lokalne zajednice i o centralnom položaju škole kao eko-centra u opštini govori puna učionica u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. O eko-motivisanosti govore predlozi i komentari predstavnika roditelja, zaposlenih u školi, učenika, predstavnika nevladinih udruženja, Doma zdravlja u Čajetini, KJP „Zlatibor“, Lokalne uprave Opštine Čajetina, medija, preduzetnika, predstavnika Turističke organizacije „Zlatibor“… I, naravno, uvek su dobrodošli svi oni koji su svesni da su naši ekološki koraci, iako nam se skromno ponekad učine malim, veoma bitni i veliki za naše okruženje i buduće generacije.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora
064/174-44-98 jagodajeremic@gmail.com

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031