fbpx
Događaji Društvo Info Tehnopolis Vesti

Novi i jači signali za mobilnu telefoniju na Zlatiboru

mobilni

U svetu telekomunikacija konkurencija nikada nije bila oštrija, istovremeno to je odlična vest za korisnike. Na teritoriji opštine Čajetina kompanije Telenor i Telekom se trude da svojim korisnicima pruže kvalitetnije i naprednije usluge. Telenor je krajem marta pustio 4G signal, dok Telekom gradi nove bazne stanice.

Kako je pre desetak dana objavljeno na portalu Telenor.rs Zlatibor je jedna od četiri lokacije na kojima je moguć prijem 4G signala.

telenor4g4G mreža u ovom trenutku pokriva delove Beograda, centar Subotice, Kopaonik i Zlatibor. U predstojećem periodu, Telenor će pokriti područje Niša i Novog Sada i nastaviti sa pokrivanjem Beograda. Uvođenje 4G će se odvijati postepeno, prvo u gradskim, a kasnije, i u ruralnim oblastima, zavisno od potreba Telenorovih korisnika. Prijem 4G signala je ograničen na korisnike koji imaju 4G mobilne telefone, a potrbno je da zamene SIM za 4G kompatibilnu SIM karticu (uSIM kartice) u najbližoj prodavnici Telenora.

Uve Fredhajm, generalni direktor Telenora Srbije je ovim povodom izjavio da je lansiranje 4G bio logičan korak pošto Telenor svojim korisnicima u svakom trenutku obezbeđuje mrežu svetskog kvaliteta.

“Prve testove 4G u Srbiji obavili smo još 2011, a danas, kada je to u Srbiji i zakonski omogućeno, pustili smo 4G signal i korisnicima omogućili još pouzdaniju internet konekciju, brže preuzimanje i pretraživanje interneta. Nastavljamo da pružamo najbolje korisničko iskustvo, a širenje 4G mreže je važan deo toga“, istakao je gospodin Fredhajm.

Istovremeno, Telekom Srbija je kako prenosi portal cajetina.org.rs započeo radove na postavljanju novih baznih stanica na teritoriji opštine Čajetina. Stanovnici sela Rudine, Golovo, Alin Potok i Rožanstvo, u narednih mesec dana dobiće pojačan signal mobilne telefonije. Postavljanjem bazne stanice preko 1000 građanja koji žive u pomenutim područjima, imaće mogućnost da jednostavnije komuniciraju, a posebno imajući u vidu da je sve više zastupljen razvoj seoskog turizma na ovim područjima, kao i da se veliki broj domaćinstava bavi proizvodnjom u oblasti poljoprivrede.

telekom-srbija1

Na zahtev Mesnih zajednica Rudine, Golovo, Alin Potok i Rožanstvo, pre dve godine, pokrenuta je inicijativa za pojačavnje signala mobilne telefonije. Na područjima ovih sela, kao i duž trase puta Zlatibor-Rožanstvo-Sirogojno na pojedinim mestima gotovo da uopšte nije bilo signala. Opština Čajetina uvažila je predloženu inicijativu i time ponovo opravdala težnju ka ravnomernom razvoju Opštine.

Postignut je dogovor sa Telekomom Srbije da se uspostavi bolji signala, veće mogućnosti za priključenje građana na internet mrežu, a kao ne manje važno je to da će na istoj stanici biti postavljen i predajnik za digitalnu televeziju. Prepoznavši značaj ove inicijative Telekom Srbije pristupio je pribavljanju potrebne dokumentacije, pa su radovi na izgradnji i postavljanju bazne stanice počeli početkom ove godine. U narednih mesec dana biće puštena u rad bazna stanica MTS-a „Šanac“, čime će biti pokriven prostor pomenutih mesnih zajednica, kao i vikend naselja Gajevi.

Ova stanica biće od velikog značaja za stanovnike i brojne turiste koji gravitiraju ka ovim prostorima, kako za mobilnu telefoniju, tako i za druge širokopojasne usluge. Izvođač radova je preduzeće „Gemont“ Beograd, a investitor Telekom Srbije.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031