fbpx
Događaji Kultura Video Vremeplov

Obeležen dan biblioteke Ljubiša R Đenić

Ove godine je nizom manifestacija obeležen dan biblioteke Ljubiša R Đenić, 28.jun. U četvrtak je biblioteka bila domaćin okruglog stola na temu “Užička nahija u Drugom srpskom ustanku i obnovljenoj državi 1815 – 1839.godine”.

serdar15-11

Ova tema je okupila eminentne istoričare koji su javnosti predstavili istraživanja o istoriji užičkomg kraja u periodu od 1815 do 1839.godine. Na skupu su govorili Života Marković, Dragan Krsmanović, Danilo Stanojević, Salih Selimović, Boško Kopunović, Jelena Ristanović, Aleksandar Savić, Miodrag Gluščević, Snežana Đenić, Duško Kuzovć, Nedeljko Stojnić, Ilija Misaiolović, Dragiša Milosavljević, Milisav Đenić, Snežana Tomić, Đorđe Pilčević, Dragica Matić, Slobodan Radović i Bosa Rosić.

Prisutne je na početku pozdravio Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina, koji je poželeo dobrodošlicu istoričarima.

“Srpski narod prolazi i prolazio je kroz razna iskušenja, i nekako u najtežim trenutcima davao je sve od sebe da preživi i da se izbori za svoju slobodu. O tome najviše govore događaji koji su i tema ovog današnjeg skupa. Na nama je, koji se bavimo javnim poslom da dobro analiziramo i prenesemo na nove generacije sve ono što se dešavalo u proteklom periodu jer moramo znati svoju istoriju Ispraviti greške i truditi se da na svim poljima ojačamo svoju zemlju, Srbiju”, istakao je Rajović.

sneza-djenic

Potom su istoričari predstavili svoje radove. Posebno je bio interesantan rad Snežane Đenić, koja je predstavila život i delo Jovana Mićića u referatu “Rujanski starešina Jovan Mićić, od hajduka do serdara od serdara do zatočenika gurgusovačke kule”.

Dan kasnije je svečano otvorena izložba posvećena Jovanu Mićiću. Na otvaranju je govorio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On se u svom izlaganju osvrnuo na delo Jovana Mićića, koji je imao istaknuto mesto u prvoj vladi kneza Miloša.

stamatovic15-2

“Ova izložba je dug za sve što je serdar Mićić učinio za srpski narod, ali je dokaz da srpski narod ne zaboravlja velike junake, kao što je bio serdar i pukovnik Jovan Mićić, istakao je Stamatović.

Izložbu čine fotografije, makete, umetničke slike i dokumenti iz života Jovana Mićića, kao i oružje s počekta XIX veka. Na izložbi je predstavljeno porodično stablo porodice Mićić, kao i nacrti serdarevog konaka, gurgusovačke kule, mape Užičke nahije. U programu je nastupio i hor iz Priboja čije pevanje je publika nagradila burnim aplauzom.

serdar15-2

Obeležavanje dana biblioteke je završeno svečanom dodelom priznanja 28.juna kada se posetiocima biblioteke poklonio i sam serdar Jovan Mićić u izvođenju prvaka drame Užičkog narodnog pozorišta Slobodan Ljubičića.

serdar15-1

Povodom dana biblioteke i ove godine su podeljene zahvalnice saradnicima i prijateljima biblioteke. Zahvalnice su dobili: dr Života Marković, Mirjana Stakić, Dragomir Ćitić, Miroslav Nedović i Ivan Krejović (štamparija Grafo print). Bibiloteka je nagradila i najvernijeg čitaoca, a ove godine to je bila Anđela Jovičić.

U muzičkom delu programu je učestovala Sara Matović, učenica srednje muzičke škole Vojislav Lale Stefanović iz Užica, koja je izvela nekoliko klasičnih numera za violinu.

Posetioci izložbe su mogli da vide i kratak životopis serdara Jovana Mićića u izvođenju Slobodana Ljubičića.

Na kraju su prisutni mogli da se posluže i večerom serdara Jovana Mićića koja je na meniju imala pitu sa sirom, proju, sir, stari kajmak, goveđu pršutu i “mladog janjca”…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031