fbpx
Događaji Manifestacije Politika Turizam Vesti

Obeležen dan opštine Čajetina

dan-opstine14-9

Danas je održana svečana sednica Skupštine opštine Čajetina povodom dana opštine Čajetina. Prisutne su pozdravili Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović je istakao da je godina za nama bila godina velikih izazova. “Moglo se prevazići sve ono čiji je pokretač bio čovek, ali, nažalost, nemoćan je čovek pred prirodom. Opomenuti, u vreme poplava, ujedinili smo se kako bismo pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Nevelika, ali dobro organizovana opština Čajetina pomoć je pružila susednim opštinama, a nismo zaboravili ni bratsku opštinu Šamac u Republici Srpskoj”, rekao je Rajović.

“Iako osporavani, od strane mnogih, u nameri da privedemo nameni Sušičko vrelo, kroz pripremu dokumentacije i terena, istrajali smo kao opština i veliki posao uradili uz pomoć relevantnih institucija. Slučaj je hteo da upravo Sušičko vrelo bude jedino rešenje koje omogućava građanima Užica da dobiju vodu.

Time smo dokazali da opština Čajetina, sa svojim rukovodstvom na čelu, ima dugoročnu viziju i da je njen važan element ulaganje u infrastrukturu.

U svim sferama društva bili smo angažovani, delujući pravovremeno i na pravim mestima, prema prioritetima. Rezultati nisu izostali. Oni su dokaz naše postojanosti u kojoj nas ne sprečava nepripadanje republičkoj vlasti, kao i pokazatelj naše samostalnosti u sprovođenju lokalnih planova na teritoriji opštine Čajetina i doprinosu postepenog progresivnog razvoja turističke destinacije Zlatibor.

dan-opstine14-5

Rajović je zatim dodao “Bez namere da se izrečeno shvati kao politički govor, trebalo bi da budemo svesni da je svaka vrsta tolerancije bazična za dobro funkcionisanje države, okruga i teritorijalno najmanje, ali ne i najmanje važne celine- lokalne zajednice, opštine. On je govor završio rečima; “Sa dobrim opštinskim rukovodstvom i uz potencijale i resurse koje imamo, jasno je i opravdano naše mesto u budućnosti. Tome u prilog govore svi ovde nagrađeni, posebno omladina- oni na kojima ostaje ono što godinama stvaramo. Tome u prilog govori i naša potreba da svako delovanje, organizacija, svaka investicija, budu postavljeni kao obaveza opštine koja ima porodični pristup i koja svoju zajednicu podstiče, bodri i pomaže bez napora.

Prisutnima se zatim obratio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

– Čajetina je mala opšina po broju stanovnika ali velikog srca, velikih ideja i značajnih aktivnosti. On je prisutne podsetio na ostvarene rezultate u prethodnom periodu.

– Od kada se nalazimo na čelu opštine Čajetina mi smo uradili negde oko 200 km asfaltnih puteva. To je jedna traka autoputa do Beograda. Otvoreno je pet vrtića, četiri u seoskim mesnim zajednicama. Učestvovali smo u gradnji 5 pravoslavnih hramova. Nismo zaboravili ni subvencije u zapošljavanju tako da smo jedna od lokalnih samouprava sa najmanjom stopomo nezaposlenosti ispod 10%.

Stamtović je istakao da je kroz organizaciju mogobrojnih događaja očuvana tradicija.

– U seoskim mesnom zajednicama smo pokrenuli aktivnosti koje su bile davno zaboravljene tako da smo danas svedoci da živi i traje sajam pršute, sajam rakije i seoski višeboj. Stamatović je zatim rekao: “Nismo izostali kada je trebalo da se pomogne našim susedima, opštinama zlatiborskog okruga i bratskim opštinama u Republici Srpskoj.”

– Ponosni smo i na značajne investicije koje smo dugo pripremali a prvenstveno mislim na plansku dokumentaciju, na infrastrukturu i kapitalne projekte. Danas to možemo da kažemo da smo pred konačnim dogovorom za obezbeđivanje sredstava za gondolu is centra Zlatibora do vrha Tornika. To je projekat koji ima nacionalni značaj i nadam se da če promeniti sliku Srbije i sliku Čajetine.

dan-opstine14-6

– Možda ponekad nije dobro ići ispred ali mi sigurno kao lokalna samouprava idemo korak ispred sami ali uz podršku Vas ovde prisutnih poslovnih partnera, saradnika i javnih institucija i samo na taj način se može zabeležiti taj rezultat.

Stamatović se u svom govoru osvrnu i na rad svojih prethodnika za koje rekao “svaki je učinio jedan mali korak ili napredak da bi nama stvorio mogućnost da mi nastavimo tamo gde su oni stali.

U nastavku programa su govorili Miloš Stojković, predstavnik manastira Hilandar. On je podsetio prisutne na pomoć koju je opština Čajetina uputila manastiru Hilandar i Srbima na Kosovu i Metohiji.

Potom su uručene nagrade, plakete i zahvalnice.

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je uručio zahvalnice za nesebičan doprinos;

1. FK Zlatibor

2. Marijana Šopalović (Mačkat)

3. Jelena Stanojevič, profesor srpskog jezika u OŠ Dimitrije Tucović

4. Ana Vasiljević, profesor istorije u OŠ Dimitrije Tucović

5. Milija Jezdović iz Užica

6. Aleksandra Dragović iz Čajetine

Ove godine je po prvi pud dodeljena i zahvalnica “Zoran Tmušić” za humanost koju je dobila Jagoda Jeremić.

Predsednih Skupštine opštine Čajetina, Miloje Rajović je zatim uručio plakete “Dimitrije Tucović” koje su dobili:

1. Milisav Žunić iz Krive Reke

2. Rade Bojović iz Krive Reke

3. Marko Marić iz Mačkata

4. Miladin Kaljević iz Šljivovice

5. Nedeljko Popadić iz Beograda

6. Milan Lojanica iz Branešca

Najbolji učenici osnovnih škola iz opštine Čajetina kao i učenici srednjih škola koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Čajetina su dobili diplome “Vuk Karadžić”. Ovim diplomama su nagrađeni:

1.Katarina Nikolić (Zlatibor), đak generacije OŠ Dimitrije Tucović – Čajetina

2. Nikolina Bojović (Šljivovica), đak generacije OŠ Milivoje Borović – Mačkat

3. Ana Filipović (Čajetina), đak generacije Medicinske škole u Užicu

4. Miroslav Kuzeljević (Kobilja glava), đak generacije Srednje ugostiteljsko – turističke škole u Čajetini

5. Vanja Šišović (Zlatibor), učenica OŠ Dimitrije Tucović – Čajetina

6. Sara Velanac (Čajetina), učenica OŠ Dimitrije Tucović – Čajetina

7. Marija Aćimović (Kriva Reka), učenica OŠ Milivoje Borović – Mačkat

8. Ana Šopalović (Mačkat), učenica OŠ Milivoje Borović – Mačkat

9. Olivera Stanić (Šljivovica), učenica OŠ Milivoje Borović – Mačkat

10. Sandra Kostić (Sirogojno), učenica OŠ Savo Jovanović Sirogojno

11. Darko Bjeličić (Sirgojno), učenik OŠ Savo Jovanović Sirogojno

12. Tijana Žunić, učenica Medicinske škole u Užicu

13. Gorica Aleksić (Čajetina), učenica Ekonomske škole u Užicu

14. Aleksandar Ćitić (Čajetina), učenik Tehničke škole u Užicu

15. Mirjana Obrenović (Sirogojno), učenica gimnazije “Milovan Milovanović Lune” u Užicu

16. Aleksandra Krejović (Drenova), učenica gimnazije “Milovan Milovanović Lune” u Užicu

17, Sanja Dedović (Čajetina), učenica gimnazije “Milovan Milovanović Lune” u Užicu

Diplome i zlatnike je đacima uručio predsednik Skupštine opštine Čajetina, Miloje Rajović.

Opštinska nagrada “Zlatiborska povelja” je dodeljena preduzeću “Divi” doo iz Braneškog polja. Nagradu je vlasniku i direktoru preduzeća Milanu Jovanoviću uručio predsednik opštine Čajetina.

Gospodin Jovanović se zatim obratio prisutnima. On je rekao da je iznenađen ovim priznanjem pa i malo zatečen. “Ovo je veliki trenutak i za mene i za moju porodicu pre svega ali i za moje radnike. Ovo će biti jedan veliki signal i stimulans da nastavimo kao što smo počeli, dodao je Jovanović. On je istakao daje program koji je kompanija Divi izradila jedan veliki brend i velika reklama za region.

– Mi dnevno proizvodimo 13 miliona plastičnih čaša koje se plasiraju na tržišta Balkana i Eu. Da li neko može da zamisli da se čaše sa Zlatibora prodaju u Saragosi i u Glazgovu… Do kraja godine planiramo povećanje proizvodnej za 50% pa ćemo zaposliti novih 40 radnika.

Jovanović je svoje izlaganje završio rečima: “Svi koji žele da se bave biznisom treba da budu hrabri, odučni i da veruju.

Program je počeo himnom “Bože pravde” koju je izveo hor OŠ Dimitrije Tucović. U nastavku programa solistkinja Milica Vesović je izvela pesmu “Žubor voda” u pratnji hora i Aleksandre Čubrak na klaviru, Na kraju programa Žarko Božanić, pesnik amater, je govorio teks posvećen stogodišnjici početka I svetskog rata. Program je vodila Marija Jeremić.

Po završetku svečane sednice, na platou ispred Narodne biblioteke je priređen koktel za sve prisutne. Sednici su prisustvovali predstavnici Srpske pravoslavne crkve, manastira Hilandar, Vojske, policije, opština zlatiborskog okruga, kao i predstavnici Trnova i Ruda iz BiH kao i grada Herceg Novog.

 

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031