fbpx
Događaji Društvo Obrazovanje Porodica Video

Obeležen Savindan u zlatiborskim školama

U osnovnim školama na teritoriji opštine Čajetina u utorak 27.januara je obeležen Savindan.

svetisava-cajetina15-2

U OŠ “Dimitrije Tucović” u Čajetini Savindan je obeležen sečenjem slavskog kolača u prostorijama škole, a priredba je izvedena u Domu kulture.

Školska slava je obeležena predstavom koju su pripremili članovi recitatorske i dramske sekcije koje vode Jagoda Jeremić i Jelena Stanojević, nastavnice srpskog jezika. U programu su nastupili i članovi hora koji vodi nastavnik muzičke kulture Marko Kutlešić, kao i folklorna sekcija. U pripremi priredbe je učestvovao i veroučitelj Aleksandar Djuričić. Članovi likovne sekcije su se predstavili izložbom svojih radova.

Program je počeo Himnom Svetom Savi koju je izveo Hor OŠ Dimitrije Tucović. Mladi recitatori i glumci su zatim izveli predstavu o mladom Rastku Nemanjiću. Kostime je osmislila nastavnica Jagoda Jeremić, a tekstove i recitacije poznatih pesnika i pisaca je za predstavu prilagodila i uobličila nastavnica Jelena Stanojević. Hor se predstavio delom liturgije Svjati Bože.

svetisava-cajetina15-7

U predstavi su recitovali: Kristina Tucović, Milica Panić, Gorica Bralović, Aleksandra Jokić, Jelena Josipović, Jovana Mišić, Milica Lazović. Belu pratnju su činile: Tamara Tošić, Kristina Škodrić, Dragana Rajevac, Branka Zarić, Dragica Ječmenica i Brankica Mihailović. Crna pratnja su bili Radovan Ninčić, Milojka Tanasijević, Srđana Vukajilović i Jana Šišović.

svetisava-cajetina15-6

Rastka Nemanjića su igrali Luka Virić i Katarina Velanac koja je izvela i solo deoniocu liturgije Svjati Bože. Čelnika Zahumlja je igrao Matija Milekić. Učitelja princa Rastka je igrao Aleksandar Vučenović, a njegovog oca Stefana Nemanju je glumio Danilo Vesović. Marija Novaković je igrala anđela, dok je Kristina Škodrić glumila Anu, majku Rastka Nemanjića.

Folklorna i muzička sekcija su predstavile svoj repertoar narodnih igara i muzike.

Po tradiciji koja traje dugi niz godina, učenici OŠ “Milivoje Borović”, zajedno sa veroučiteljicom Slobodankom Jojić su na Savindan prisustvovali liturgiji u crkvi Svetog proroka Ilije u Mačkatu.

Za svoje učešće u liturgiji nagrađeni su slatkišima. U školi je za Savindan pripremljen prigodan program. Slavski kolač je osveštao paroh crkve u Mačkatu Miroslav Neđić. Proslavi su prisustvovali gosti iz Opštine, roditelji učenika, nastavnici i učenici. Domaćin slave je bio Nebojša Kutlašić.

Svečano je obeležena školska slava i u izvojenim odeljenjima ove škole u Krivoj reci i Šljivovici.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031