fbpx
Događaji Društvo Ekologija Video

Obeležen Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine

Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine se obeležava 26.januara svake godine. Učenici Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ iz Čajetine su ovaj datum obeležili kreativno i poučnou okviru Međunarodnog projekta Eko-škole, odnosno u okviru Projekta VIP eko-motivacija.

ekologija16-6

Đaci iz odeljenja na Zlatiboru su u sklopu obeležavanja ovog dana pripremili priredbu simboličnog naziva “Molba za minut ćutanja”- za sve ono što smo uništili na našoj planeti. U pripremi programa su učestvovali članovi ekološke, francuske, engleske, ruske i literarne sekcije.

ekologija16-7

Kroz pažljivo odabrane tekstove u kojima su statistički podaci dati kroz dobra poređenja đaci su dočarali stanje u kome je naša planeta.

U dva dramska teksta đaci su uspešno pokazali kako ljudi sami čine loše stvari prirodi i kako se ovi procesi mogu zaustaviti samo ako se ljudski rod nauči da koriguje svoje ponašanje.

ekologija16-9

Đaci su pročitali i nekoliko radova koji su napisani na ekološke teme, gde se jasno vide problemi i da su neka od mogućih rešenja ekoloških problema vezana za obrazovanje.

Učenici Osnovne škole „Dimitrije Tucović“ u Čajetini su 25.januara obeležili Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine, dok su njihovi drugari u školi na Zlatiboru ovaj datum obeležili 26.januara.

ekologija16-2

U školi u Čajetini datum je obeležen na projektnom interdisciplinarnom času različitih sekcija. Učenica osmog razreda pripremila je u okviru nastave Istorije referat o razvoju ovog datuma. Čas je vodila članica Ekološke sekcije koja je napravila kratak osvrt na ekološku tradiciju u ovoj školi.

ekologija16-1

Članovi Sekcije „Francusko pozorište“ preneli su svoje ekološke misli u eko-parolama na francuskom jeziku, dok su članovi Sekcije Engleskog jezika recitovali ekološke stihove o planeti Zemlji na engleskom jeziku. Jedna učenica članica Ekološke sekcije je kroz prezentaciju predstavila značaj zaštite životne sredine, sa osvrtom na vrste i načine zagađenja, kao i na korake koji se preduzimaju da do njega ne bi došlo. Članovi Sekcije Ruskog jezika su u skeču predstavili mlade istraživače i učenje o prirodi. Ovaj čas su stihovima o Zlatiboru zavičajnog pesnika Mihaila Ćupovića začinili članovi Recitatorske sekcije starijih razreda. Program je zanimljivim učinila i učenica koja je napisala priču o Tetra Pak ambalaži.

ekologija16-4

Ekologija je omiljena i među mlađim učenicima. Učenici dva odeljenja (drugog i četvrtog razreda) pripremili su ekološku predstavu i recitovali stihove koje je napisala njihova odeljenska drugarica. Članovi Eko-patrole nižih razreda su govorili stihove – „Pripovedanje o prirodi“.

Cilj obeležavanja ovog datuma jeste da se ojača ekološka svest u lokalnoj zajednici. Nju pokreću i prenose najmlađi-učenici, koji imaju pozitivan i iskren uticaj na svoje okruženje.


Jagoda Jeremić, član Eko-odbora,

064/17-444-98

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930