fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda

Obuka za mlade u proizvodnji maline i heljde

Ministarstvo omladine i sporta, u okviru javnog konkursa za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata za sprovođenje ciljeva Nacionalne strategije za mlade, finansira i projekat “Program razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama”, koji sprovodi Udruženje građana “Centar za unapređenje preduzetništva mladih”.

Projektom je predviđena organizacija 14 jednodnevnih obuka za 300 mladih ljudi u oblasti proizvodnje maline i heljde, mogućnostima otpočinjanja sopstvenog biznisa i korišćenja IPARD II Programa Republike Srbije.

jagodicasto-voce

Edukacija će imati za cilj unapređenje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje i povećanje obima proizvodnje proizvoda mladih sa sela. Program razvoja preduzetništva i zapošljavanja mladih u ruralnim sredinama ima za cilj podizanje kvaliteta života mladih na selu kroz obezbeđivanje podrške za njihovo zapošljavanje, pokretanje sopstvenog biznisa u ruralnim sredinama, korišćenje dostupnih lokalnih, nacionalnih i međunarodnih fondova, unapređenje kapaciteta mladih za podizanje zasada maline i heljde, kao i informisanje mladih o mogućim podsticajima za ove vidove proizvodnje. Za učešće na obukama mogu da se prijave mladi sa područja Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog okruga, starosti od 15 do 30 godina. Broj učesnika obuka za svaku opštinu je ograničen.

logo-eko-agrar

Svi prijavljeni učesnici dobiće i po 30 sadnica maline koje će obezbediti „Zlatiborski Eko agrar“. Učesnici obuka imaće priliku da prisustvuju predavanjima eminentnih stručnjaka i Ministarstva poljprivrede i zaštite životne sredine. Obuke će biti organizovane tokom septembra, oktobra i novembra, a troškove edukacija snosiće Centar za unapređenje preduzetništva mladih.

Obuka u opštini Čajetina biće organizovana 20. oktobra, sa početkom u 10:30 časova u Biblioteci „Ljubiša R. Đenić“. Predavanje o proizvodnji maline, borovnice, ribizle, jagode i kupine održaće profesor Mihajlo Nikolić sa Poljoprivrednog fakulteta. Ukoliko bude zainteresovanih, kasnije će biti organizovano i predavanje o proizvodnji heljde. Među predavačima će biti i predstavnici Ministarstva poljoprivrede.

Mladi koji su zainteresovani za učešće na obukama neophodno je da dostave popunjenu prijavu najkasnije do 16. oktobra na e-mail predrag.markovic@hotmail.com, direktno Kancelariji za mlade u zgradi opštine na prvom spratu, kancelarija broj 18 ili da pozovu na broj telefona 060/399-00-22.

Izvor: cajetina.org.rs

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930