fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Održan 4.međunarodni festival veterana folklora

U subotu, 29.novembra 2014.godine na Zlatiboru je održan 4.međunarodni festival veterana folklora. U programu je nastupilo više od 500 folkloraša iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije. Publika je mogla da uživa u 26 koreografija koje je izvelo 25 ansambala.

veterani-zlatibora4fest-4

Domaćini, UG “Veterani Zlatibora” su se potrudili da sve protekne u najboljem redu. Scenografija je bila odlična, a posebnu čar su predstavljali bunar i mostić. Treba pomenuti i kulise prekrivene ćilimima i starim fotografijama. Za ozvučenje se pobrinuo Koce tako da je sve funkcionisalo perfektno.

Festival je svečano otvorio Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor, koji je učesnicima i publici poželeo da festival dugo traje. Kako je na scenu stigao u pratnji dve šarmantne dame, i on je poželeo da se pridruži Veteranima.

Domaćini su premijerno na festivalu izveli koreografiju Marka Vesovića “Igre iz zlatiborskog kraja”. Ansambal se dobro pripremio za nastup tako da je koreografija izgledala odlično, a publika je “Veterane Zlatibora” nagradila burnim aplauzom.

Potom su na nastupili vetarani kulturno umetničkog društva Riznica iz Kraljeva. Oni su se predstavili sa dve koreografije. Prvo su odigrali Igre iz Leskovca, a nešto kasnije su predstavili koreografiju Igre Juga Srbije. Ovo kulturno umetničko društvo je osnovano 2009.godine i trenutno ima više od 500 članova. Za pet godina postojanja društvo je imalo veliki broj koncerata kako na domaćoj tako i na stranoj sceni.

Kulturno – umetničko društvo “Milenko Topalović” iz Bajine Bašte je nastupilo treće po redu. Ovo društvo danas ima oko 300 aktivnih članova, a njihov ansambl je odigrao koreografiju “Igre iz Bele Palanke”.

Centar za tradiciju kulturu i umetnost “Kosta Abrašević” iz Bačke Palanke se predstavio koreografijom “Vodarke”. Ovo društvo je osnovano 1976.godine i do sada je imalo brojne nastupe kako u zemlji tako i u inostranstvu. Ovo društvo danas ima više od 300 aktivnih članova. Sekcija veterana je osnovana 2005.godine. Treba pomenuti da su veterani učestvovali na međunarodnim festivalima u Pragu i Riminiju.

4festival-veterani5

Jedno od najmlađih veteranskih grupa je “Iskon veterani” iz Šimanovca. Iako folklorno društvo postoji od sredine XX veka, formalno je obnovljen rad društva u februaru 2014,godine. Gosti iz Šimanovca su se predstavili koreografijom “Igre iz Srema”.

Koreografiju “Igre iz Sarajevskog polja” je izveo KUD Kolovit iz Gradiške (BiH). Ovo udruženje je osnovano 1992.godine. Danas društvo ima 350 članova koji rade u 7 programskih folklornih jedinica, 6 sekcija, 3 pevačke grupe i narodni orkestar.

Iz Karavukova je na Zlatibor doputovao i KUD BORISAV BORA STANKOVIĆ koji se predstavio koreografijom Igre iz Gornje Pčinje. Ovo udruženje ima tri dečha i jedan vetaranski sastav,

Osmi po redu su bili gosti iz Vrnjačke Banje. Udruženje Vrnjački vez je izvelo koreografiju Moravska pletenica. Ovo udruženje je formirano 2010.godine, a sada ima 70 članova u folklornoj, pevačkoj i recitatorskoj sekciji. Udruženje je organizator manifestacije “Susreti veterana u Vrnjačkoj banji”. Treba istaći da je ovo bio najstariji ansambl na festivalu, a možda i u Srbiji. Prosečna starost ansambla je 65 godina, a najstariji aktivni igrač ima 85 godina.

“Igre iz užičkog kraja” je izveo ansambl KPSHD Vuk Karadžić iz Radovljica u Sloveniji. Ovo udruženje je osnovano 1994.godine, a članovi su posvećeni očuvanju srpske tradicije i običaja. Udruženje organizuje veliki broj manifestacija od kojih su najpoznatiji “Vukovi dani”, “Vidovdan” i “Mitrovdan”.

Posle nešto više od sat igre na scenu je izašao ansambl KUD “Dimitrije Tucović” iz Lazarevca. Ovo društvo je osnovano 1924.godine, a rad društva je obnovljen 2005.godine. Danas u radu društva učestvuje više od 200 članova. Gosti iz Lazarevca su nastupili sa koreografijom “Bosilegradsko Krajište”.

Zatim su se publici predstavili GKUD “Vladimir Gaćinović” iz Bileća, KUD Kostolaca, KUD Budućnost 1984 iz Dobanovca, KUD Elektroporcelan iz Aranđelovca, SKPD Sveti Sava iz Kranja u Sloveniji, KUD Svetozar Marković iz Novog Sada, KUD Sinđelić iz Svilajnca, KUD Abrašević iz Šapca, KUD Kolonija iz Kragujevca, KUD Abrašević iz Aranđelovca, KUD Sevojno, GKUD Ravangrad iz Somobora, KUD Remisijana iz Bele Palanke, KUD Slavko Mandić iz Laktaša i KUD Vuk Karadžić iz Loznice.

 Program je vodila glumica amaterskog pozorišta iz Čajetine Mirela Marjanović. U ime domaćina na kraju se obratio Canko Paunović, predsednik UG Veterani Zlatibora koji se zahvalio svima na poseti uz želju da se sledeće godine folkloraši okupe u još većem broju.

Folkloraši su zatim nastavili druženje u restoranu Mladost u Čajetini.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031