fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Održan 41.Sabor trubača na Zlatiboru

trubaci14-3

Juče je održan 41. Sabor trubača zapadne Srbije. U odnosu na prošlu godinu publika je mogla da uživa u muziciranju devet orkestara, što je znatno više nego 2013.godine. Organizatorima je ove godine na ruku išlo i vreme tako da tri dana Sabora nije padala kiša.

trubaci14-4

Trubačke orkestre je ove godine ocenjivao stručni žiri u sastavu: dirigent Dušan Vujović, etnomuzikolog Rastko Jakovljević i zvezda narodne muzike Rade Jorović koji je ujedno bio i gost iznenađenja Sabora.

trubaci14-5

Pored stručnog žirija trubačke orkestre je ocenjivao i žiri publike i novinara u sastavu Dragan Jagodić, Milan Stanimirović i Dragan Novaković.

Za najboljeg trubača 41.Sabora trubača zapadne Srbije je proglašen Radiša Vitezović iz Tubića, dok je žiri publike odlučio da zlatna truba pripadne Danijeli Veselinović iz Arilja.

trubaci14-10

Od ukupno devet orkestara, koliko se takmičilo na ovogodišnjem saboru, učešće na Saboru u Guči obezbedili su orkestri Ivana Jovanovića, Radiše Vitezovića, Dejana Jevđića, Danijele Veselinović i Marka Gligorijevića.

trubaci14-11

Po oceni stručnog žirija, najizvornije je muzicirao orkestar Marka Gligorijevića, dok je kolo najbolje odsvirao orkestar Milojka Đurića Peka i Ljubivoja Dikovića iz Požege.

Najbolji tenorista je Milan Sretenović iz orkestra Branka Ostojića, najbolji basista je Nikola Šušić iz orkestra Dejana Jevđića, dok je za najboljeg bubnjara proglašen Milutin Negovanović iz orkestra Ivana Jovanovića.

Publika je počela da se prikuplja još tokom prepodneva, ali se zbog vrućine sklonila po obližnjim šumarcima. U 16 časova je započeo defile orkestara i bilo je lepo videti na jednom mestu više od stotinu muzičara.

Posle trubačkog zbora nadmetanja su mogla da počnu.

Prvi je na scenu izašao orkestar Milojka Đurića Peka i Ljubivoja Grkovića iz Požege koji se publici predstavio pesmom “Zlatibore, visoka planino” i a zatim su zasvirali “Ljubovo kolo”.

Zatim je nastupio orkestar Dejana Jevđića, koji je odsvirao pesmu “Nad izvorom vrba se nadvila” i Milanovo kolo. Treći po redu je bio orkestar Branka Ostojića iz Krana koji je odsvirao “Tri livade nigde lada nema” i “Kolo Sanakovo”. Potom su se nastupili i orkestri Ivana Jovanović iz Užica, Miroljuba Kremića iz Gostinice, Ivana Ðenadića. Posebnu pažnju je privukao orkestar DanijeleVeselinović iz Arilja. Ovi vrsni muzičari su se predstavili numerama “Na Moravi vodenica stara” i “Mikijevo garavo kolo”.

Na kraju su se predstavili orkestri Marka Gligorijevića i Radiše Vitezovića numerama “Lepo ti je biti čobanica”, “Domaćinovo kolo”, “Pogledaj me mala moja” i “Rašovo kolo”.

Publika je sve vreme pomno pratila dešavanja na sceni, a brojni navijači su bodrili svoje orkestre. U revijalnom delu programa je nastupio orkestar „Timočki veseljaci“ kao i Rade Jorović, u pratnji orkestra Radiše Vitezovića.

Pažnju publike je pored muzike privukao i helikopter naših kolega portala zlatiborvesti.com, a posetioci Sabora su iskoristili priliku i da pogledaju izložbu automobila koju je organizovao Buba klub Srbija.

Organizator 41. Sabora trubača je JP „Kulturno sportski centar Čajetina“, pod pokroviteljstvom SO Čajetina i Turističke organizacije Zlatibor. Generalni sponzori ovogodišnjeg Sabora bili su apartmansko naselje „Zlatiborski konaci“ i agencija „Zlatibor turs“.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031