fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Turizam Vremeplov

Održan peti “Vašar starih zanata” u Sirogojnu

U muzeju “Staro selo” u Sirogojnu danas je održan peti “Vašar starih zanata i zanimanja”. Ova manifestacija je organizovana u sklopu obeležavanja programa Dani evropske baštine, čija je ovogodišnja tema ,,Stari i tradicionalni zanati – očuvanje i održanje“.

vasar-stari-zanati15-1

Na Vašaru su predstavljeni zanatski proizvodi i njihove upotrebne vrednosti, kao i tradicionalne tehnike i veštine izrade proizvoda u kojima su mogli aktivno da učestvuju i posetioci Muzeja.

U Dvorani Muzeja bila je otvorena izložba “Zlatne ruke zanatske”, autorke Snežane Tomić, muzejskog savetnika, posvećena zanitlijama koji i danas neguju veštine ručne izrade zantskih proizvoda.

Manifestacija je svečano otvorena u 12 časova, a prisutnima je dobrodošlicu poželeo Branko Blagojević v.d. direktora Muzeja zajedno sa autorkom izložbe Snežanom Tomić.

Izvor: Foto Nikic
Izvor: Foto Nikic

Vašar je otvorila Aleksandra Furgosi, pomoćnik Ministara kulture i informisanja Republike Srbije za zaštitu kulturnog nasleđa.

Publika je potom mogla da pogleda izložbu “Zlatne ruke zanatske”, kao i film “Vašar starih zanata”. U muzičkom programu posetiocima su predstavljene gajde i pesme iz Užičkog kraja. U pratećem programu posetioci su mogli da vide kako se izrađuju korpe od vrbovog pruća, i kako se pripremala hrana na tradicionalni način uz degustaciju zlatiborskih specijaliteta.

Izvor: Foto Nikić
Izvor: Foto Nikić

Cilj manifestacije “Vašar starih zanata i zanimanja” koji se održao po peti put je da se kroz još jedan vid aktivnosti Muzeja da doprinos u očuvanju, razvoju, a posebno u prezentaciji i vrednovanju zanatskih veština i umeća koje predstavljaju deo nematerijalnog kuturnog nasleđa prisutnog na ovoj teritoriji, i veliki potencijal održivog razvoja regije.

Posetioci manifestacije su ovom prilikom mogli i da kupe tradicionalne proizvode po popularnim cenama.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930