fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Održan XII Sabor izvorne narodne pesme “Bez izvora nema vode”

U sredu 19.avgusta, u Rožanstvu je održan XII Sabor izvorne narodne pesme “Bez izvora nema vode”. Pred brojnom publikom je nastupilo više desetina pevačkih družina i parova.

Sabor su otvorile pesmom “Bez izvora nema vode” prošlogodišnje pobednice Tomka Zlatić i Dragica Žunić.

rozanstvo15-5

Prisutnima se potom obratio Milosav Radibratović koji je u svom govoru istakao da svaka mesna zajednica opštine Čajetina ima nešto svoje.

“Najlepša pršuta jede se u Mačkatu. Najbolja rakija gustira se u Šljivovici. U Jablanici, pravi se ponovo katran i oživljavaju stari zanati. U Ljubišu se organizuju Dani pastrmke, a u Sirogojnu Petrovdanski dani… Mislimo da nam svi praznici od Božića do Nikoljdana mogu biti radosniji, puniji oživljavanjem nekih običaja koje su  naši stari negovali.

rozanstvo15-3

Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović se zatim obratio i svečano otvorio XII Sabor izvorne narodne pesme “Bez izvora nema vode”.

“Mi smo u ovih desetak poslednjih godina ogromna sredstva uložili iz budžeta u izgradnju osnovne infrastrukture u selima , a kada izgradite infrastrukturu morate sačuvati ono što je izvorno, a naša kultura je ova pesma iz vika , ovi ljudi koji pronose tu slavu i glasno pevaju u ovim zlatiborskim selima da se čuje glas izvorni, onako kako su naši preci to radili vekovima, istakao je Stamatović.

rozanstvo15-4

Publici se prvi predstavio poznati zdravičar Miljko Bugarin iz Priboja, a u revijalnom delu je nastupila pevačka družina “Raspevani Zlatiborci”. Potom su trubači iz orkestra Ivana Jovanovića zasvirali kolo u kom su zaigrali i publika i učesnici u programu.

U takmičarskom delu prvi su nastupili Slavenko Karadžić i Radenko Gordić. Oni su se predstavili pesmom “Oj devojko preko Drine povedi me”. Zatim je nastupila ženska pevačka grupa iz KUD “Prvo zrno suncokreta” koja je otpevala pesmu “Oči moje kao u jesen grožđe, zbog njih Mile devet sela prođe”.

rozanstvo15-6

Pesmu “Nije mladost ko proleće, jedno dođe, više neće” otpevali su Milojko Leković i Dragan Rosić. Potom su na scenu izašle članice ženske pevačke grupe KUD “Momčilo Tešić” iz Požege. One su se predstavile pesmom “Na proplanku kraj malog izvora, često puta zatekla nas zora”. Mešoviti pevački par Slavenko Karadžić i Malina Stanojević su otpevali pesmu “Zlatiborom ovce pasu, čini mi se moje da su”.

Posebno je burnim aplauzima propraćen nastup braće Marka i Miloša Nedića koji su otpevali pesmu “Evo mene, evo brata moga, ajde mala poljubi jednoga”. Oni su ujedno bili i najmlađi takmičari na Saboru jer Marko ima sedam, a Miloš osam godina.

rozanstvo15-8

 Radenko Radojičić iz Ljubiša je odrecitovao pesmu “Moba”.

Program je nastavljen pesmom “Tri devojke zbor zborile na ovoj noći, dugoj, jesenjoj” koju je izvela muška pevačka grupa KUD Zavičaj iz Zlakuse.

Brat i sestra, Strahinja i Sara Cvjetić su otpevali pesmu “Rodila me majka, oko Đurđevdana”. Lovačko pevačka grupa “Zlatiborska zora” iz Čajetine se predstavila pesmom “Sjajna zvezda poleće pa pade”.

Mešoviti par, Tomka Paunović i Miroljub Šaković su otpevali pesmu “Ljubavi ti nije greota dok je mladosti i lepota”. Potom su na scenu izašli članovi pevačke grupe Omorika iz Ivanjice. Oni su se predstavili pesmom “Raste trava, raste živa glava, ajde mala vreme je da se spava” .

Orkestar “Planeta” bratstva Šalipur iz Priboja je odsvirao dve autorske kompozicije na instrumentima koji su sami osmislili i napravili. Mladi pevački par Pavle i Ognjen Vidić iz Negbine su otpevali pesmu “Moj me Mile poljubi pa ode, ostavi me ko ribu bez vode”, a pevačka grupa KUD Gostinica se predstavila pesmom “Budila zora Lazara”

U nešto više od 100 minuta predstavilo se više od dvadeset izvođača, a žiri u sastavu prof dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog), Marija Raković etnomuzikolog iz Priboja i Marija Šekularac etnomuzikolog iz Užica je imao težak zadatak da odluči ko je najbolji u pevanju izvornih narodnih pesama.

Žiri je odlučio da prvo mesto u konkurenciji pevačkih družina pripada pevačkog družini KUDa “Gostinica”. Drugo mesto je osvojila pevačka grupa  KUD “Dukat” iz Kosjerića, a treća je bila pevačka grupa “Zlatiborska zora” iz Čajetine.

U kategoriji “pevači iz vika”, prvo mesto osvojila je muška pevačka grupa “Bučje” iz Bučja kod Priboja, drugi je bio pevački par Radovan Janković i Milan Milošević iz Nove Varoši, a treći Miroljub Šaković iz Burađe i Tomka Paunović iz Negbine.

Memorijalna nagrada “Vićentije Vićo Mićić” dodeljena je najlepšem vodećem glasu u kategoriji pevačkih parova Slavenku Karadžiću iz Suvog Polja i Miodragu Đuriću iz grupe “Omorika” iz Ivanjice.

rozanstvo15-7

Ovom prilikom direktor TO Zlatibor, Arsen Đurić je uručio nagrade Milošu Viriću iz Krive Reke koji je nagrađen za najuređenije dvorište u seoskom domaćinstvu; kao i Dragan Melović iz Rožanstsva koji je nagrađen kao  najbolji izdavalac na selu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo