fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Održana 11.Rakijada

U Šljivovici je 30.septembra po jedanaesti put održan tradicionalni sajam domaćih rakija, a posetioci su mogli da degustiraju najbolje rakije zlatiborskog kraja.

Organizatori su za popularnu Rakijadu pripremili bogat kulturno-umetnički program, tako da su svoje repertoare predstavile pevačke grupe, trubači kao i zvezde narodne muzike: Novica Negovanović, Dragan Pantić Smederevac, Slobodan Mulina, Stevo Damljanović, Ranko Stojanić Šoro i Milorad Andrić uz pratnju orekstra Sretena Tijanića Sidži

Tradicionalno na Sajmu su izloženi i proizvodi od voća, seoske rukotvorine, domaće pite i zdrava hrana,

Žiri je imao težak zadatak da degustira veliki broj uzoraka i da odredi najbolju rakiju. Po rečima ing tehnologije Kostadina Mihailovića kvalitet rakije je za ovih jedanest godina podignut na viši nivo i da se napredak vidi ali i da postoji prostor za dalje napredovanje.

Na početku ove manifesacije prisutne je pozdravio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je ovom prilikom poručio da će opština Čajetina podržati lokalne proizvođače jer je to jedini način da se zaustavi odliv stanovništva i očuva tradicija.

Ove godine je veliku zlatnu medalju za rakiju od šljive je osvojilo jedanest proizvođača a prvo mesto je osvojio Miladin Milovanović iz Ljubanje, koji je do sada osvajao više nagrada za voćne rakije.

Tomislav Selaković (Nova Varoš), Andrija Korićanac (Lađevci), Goran Jaraković (Bioska), Obren Lekić (Šljivovica), Aleksandar Zorzić (Šljivovica), Olga Šućurovć (Šljivovica), Spasoje Aćimovića (Šljivovica), Predrag Milinković (Šljivovica), Mijajlo Bućić (Mušvete) i Risto Delić (šljivovica) takođe su nagrađeni velikim zlatnim medaljama. Rakije od šljive Nenada Lukovića, Petra Radeljića, Dobrisava Janjića, Milenka Jovanovića, Zorana Zorzića, Milovoja Bondžulića, Bojana Pejovića i Zorana Ninčića su nagrađene zlatnim medaljama.

U kategoriji specijalnih rakija prvo mesto je pripalo Vladmiru Milentijeviću iz Zubinog potoka za rakiju od jabuke, a velike zlatne medalje su osvojile i rakije Bojana Pejovića, Biljane Stanić i Radenka Mrkovića. Žiri je dodelio i pet zlatnih medalja za specijalne rakije Lazaru Guduriću, Dragoslavu Janjiću Nebojši Šimšiću, Dobrisavu Šućuroviću i Zoranu Gačiću.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031