fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Održana 12.rakijada u Šljivovici

U Šljivovici je 29.septembra održan 12. sajam domaće rakije, koji je svakako podigao standarde za naredni period. Organizatori su pripremili veoma zanimljiv kulturno – umetnički program a nastupale su pevačke družine, dečji ansambl kulturno-umetničkog društva Zlatibor, trubački orkestar Marka Gligorijevića, kao i orkestar Čudo dok je u večernjem programu planiran koncert Šekija Turkovića.

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 1

Na početku manifestacije prisutnima se obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, koji je poručio da tradicionalna proizvodnja ima budućnost i da je najbolji pokazatelj činjenica da raste broj dece prvenstveno u seoskim mesnim zajednicama kao što su Šljivovica, Kriva Reka, Mačkat i Sirogojno.

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 2

Publika je na početku mogla da uživa u takmičenju zdravičara, gde su svoje veštine pokazali Budimka Tošić (Šljivovica), Bogosav Stanović (Priboj), Radenko Radojičić (Užice) i Jakov Mandić (Šljivovica). Zatim su aplauzima pozdravljeni nastupi pevačkih grupa Raspevani Zlatibor, Burence iz Kostojevića, ženska pevačka grupa Dukat iz Kosjerića i Užičke lole, kao i orkestar Čudo.

Nastup dečjeg ansambla KUD Zlatibor je izazavao veliko interesovanje, a najmlači folkloraši su se predstavili koregorafijama “Igre iz Užičkog kraja” i “Takovski vašar”. Posle flokloraša su nastupili trubači Marka Gligorijevića uz čiju muziku su posetioci Sajma spontano zaigrali veliko kolo.

U 17 časova došlo je vreme da se sazna ko je ove godine pripremio najbolju rakiju. Stručni žiri u sastavu dr Ivan Urošević, Ivan Gajić (dipl. tehnolog) i Kosta Mihajlović (dipl. tehnolog), je imao veoma težak zadatak da odluči koja je rakija pošto su trebali da ocene čak 118 uzoraka domaćih voćnih rakija.

U obraćanju pre proglašenja pobednika predsednik stručne komisije Kosta Mihajlović je rekao da je očigledan napredak kako u organizaciji tako i u kvalitetu rakije. On je istakao da su najbolje rakoje imale ocene 19.5, 19.4 i da je kvalitet predatih uzoraka bio na visokom nivou. Mihajlović je pozvao proizvođače da se organzuju i da se pripremi elaborat o zaštiti geografskog porekla rakije kako bi se proizvodnja podigla na viši nivo a po pravilima Republike Srbije i Evropske unije.

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 20

U kategoriji rakija od šljive prvo mesto je pripalo Dobrisavu Janjiću iz Tripkove. Drugo mesto je osvojio Stojan Tasić (Aranđelovac) a treće Goran Jaraković iz Bioske. Kada su u pitanju specijalne rakije prvo mesto je pripalo Andriji Korićancu (Lađevci), a zatim slede Boban Mladenović (Aranđelovac) i Velimir Melentijević (Zubin potok). Po oceni publike najbolja rakija je bila rakija Nikole Brkovića iz Kačera.

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 12

Dobrisav Janjić, osvajač velike zlatne medalje je za medije izjavio da za dobru rakiju potrebno da ceo proizvodni proces bude dobro organizovan.

“Sirovina mora da ima tehničku zrelost, kako bi se od nje dobila kvalitetna rakija. Onda ne može se tresti odjednom, pričamo konkretno o šljivi. To se mora raditi parcijalno kako bi se u voću nakupilo šećera jer za kvalitetnu voćnu rakiju sadržaj šećera u voću mora biti više od 20%, istakao je Janjić.

Porodica Janjić se proizvodnjom voćnih rakija bavi više od dvadeset godina, a u porodični posao su uključeni svi ukućani. Ono što s ponosom Dobrisav Janjić ističe je činjenica da je pobednička rakija iz tekuće prozvodnje i da nema posebnu rakiju “takmičarku” već da celokupna proizvodnja mora biti kvalitetna.

Velike zlatne medalje

 1. Dobrisav Janjić – Tripkova
 2. Stojan Tasic – Aranđelovac
 3. Goran Jaraković – Bioska
 4. Dobrosav Šućurović – Šljivovica
 5. Obradin Kovačević – Šljivovica
 6. Milan Dragutinović – Šljivovica
 7. Milomir Drašković – Trnava-Karan
 8. Relja Jovanović – Tripkova
 9. Vladimir Lojanica – Čajetina
 10. Dušan Vojinović – Branešci

Zlatne medalje

 1. Predrag Milinković – Šljivovica
 2. Zoran Ninčić – Branešci
 3. Prvoslav Stanić – Šljivovica
 4. Dragan Savić – Užice
 5. Stojan Tasic – Aranđelovac
 6. Milan Jovanović – Šljivovica
 7. Ivan Mandić – Šljivovica
 8. Ljube Vojinović – Branešci
 9. Milan Aćimović- Šljivovica
 10. Petar Radeljić – Šljivovica
 11. Mika Milančević – Krstac

Proizvođači Milan Škodrić, Nebojša Tomić, Stojan Tasić, Slobodan Semić su dobili pohvalu za rakiju od šljive, dok su Vladimir Melentijević, Radenko Marković i Miloš Lekić dobili pohvale za rakiju od jabuke, Stojan Tasić i Pavle Smiljanić su pohvaljeni za viljamovku. Pohvale su dobili i Dobrisav Janjić (rakija od dunje), Goran Jaraković (divlja kruška), Zorica Lekić (malina), Tomislav Selaković (Drenjak), Milomir Milojević (liker od oraha) i Goran Gudurić (kajsija).

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 13

Nagrade su najboljim proizvođačima uručili odbornik Dejan Škodrić, Nikola Smiljanić direktor SC Čajetina, Vladimir Živanović direktor TO Zlatibor i Arsen Đurić, zamenik predsednika opštine Čajetina.

Na ovogodišnjem sajmu su pratećem programu uručene i tradicionalne nagrade. Tako je Radmila Bondžulić dobila nagradu za najbolju gibanicu, Obrad Kostadinović je nagrađen za najuređeniji voćnjak, a nagrada za najuređenije dvorište je pripala Dušanu Vojinoviću. Titulu najboljeg zdravičara je po treći put osvojio Bogosav Stanković iz Priboja, dok je titula najlepše čobanice pripala Jovani Milosavljević.

12.sajam domaće rakije u Šljivovici – slika 9

Direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović je za medije po zavšetku takmičarskog programa za medije izjavio da je posećenost 12.sajma domaće rakije u Šljivivici bila na zavidnom nivou i da su vremenske prilike bile naklonjene organizatorima. Što se tiče aktivnosti TO Zlatibor Živanović je istakao da će se nastaviti sa promocijom Rakijade kako na domaćem tako i na stranom tržištu.

Na kraju se mora reći da je ovogodišnji Sajam domaće rakije u Šljivovici bio dobro organizovan što je svakako zasluga mesne zajednice Šljivovica, SC Čajetina i svih javnih službi opštine Čajetina.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031