fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održana 25.sednica SO Čajetina

U četvrtak 14. juna održana je 25. sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbrnici su doneli Odluku o završnom računu budžeta opštine Čajetina za 2017. godinu. Ukupno ostvareni prihodi i primanja sa prenetim neutrošenim sredstvima iz prethodne godine iznose 1.82 milijardi dinara  dok su ukupni rashodi iznosili 1.78 milijardi dinara tako da je ostvaren suficit od 36 miliona dinara.

Izveštaj o izvršenju budžeta je odbornicima predstavila Zorica Nešković koja je ovom prilikom istakla da je opština Čajetina među opštinama sa najvećim izdvajanjima za socijalnu zaštitu. Ona je takođe obavestila odbornike da je ukupni dug opštine Čajetina na kraju maja 2018.godine iznosio 516 miliona dinara i da se obaveze po kreditima plaćaju bez kašnjenja.

Odbornik GG Zlatiborski pogled, Milan Lazović je po ovoj tački dnevnog reda postavio pitanje da li postoji mogućnost da se više angažuju opštinska komunalna preduzeće umesto privatnika i da se ukoliko postoji mogućnost na tenderima izaberu i rezervni ponuđači. Lazović je ovom prilikom prokomentarisao i zaduživanje Opštine rekavši da bi investicija trebala sama da se otplati i da bi na budžetu od 2 milijarde dinara moglo da se uštedi i do 70 miliona dinara. Takođe Lazovića je interesovalo pitanje eksproprijacije zemljišta za gondolu, kao i zimsko održavanje puteva tj. kolika je kilometraža koju održavaju privatna preduzeća a kolika javna komunalna preduzeća i zašto je tender raspisan na tri godine.

Zamenik predsednika opštine Čajetina, Arsen Đurić je odgovorio na pitanja vezana za puteve rekavši da je zbog vanredne situacije i angažovanosti lokalnih komunalnih preduzeća prošle godine postojala potreba da se angažuju privatna preduzeća na ovim poslovima i da su javna preduzeća u 2017.godini obavila radove na oko 70% makadamskih puteva. Što se tiče zimskog održavanja puteva, Đurić je istakao da javna preduzeća održavaju Zlatibor, Čajetinu i glavne putne pravce, dok ostale puteve održavaju privatna preduzeća. Što se tiče trogodišnjeg tendera Đurić je rekao da je ovo način da se omogući privanicima da dugoročno planiraju svoje poslovanje.

Na pitanje u vezi eksrpoprijacije zemljišta za gondolu, odgovor je dala direktorka ovog preduzeća Bojana Božanić koja je istakla da postoje dve vrste eksrpoprijacije, i to potpuna i nepotpuna. Potpuna eksproprijacija je predviđena za mesta za postavljanje stubova, kao i za stanice. Formirane su parcele za početnu i krajnju stanicu dok se finalizira dokumentacija za formiranje međustanice. Što se tiče stubova ovde se radi o eksproprijaciji prostora za osnove stubova koje imaju dimenzij 6 x 6 metara. U slučaju potpune eksproprijacije vlasnici imaju pravo na naknadu po tržišnoj ceni zemljišta. Direktorka Božanić je rekla da se samo jedan stub nalazi na privatnoj parceli a da su svi ostali stubovi na državnoj zemlji i da se nepotpuna eksprorijacija vrši za trasu gondole u širini od 30 metara.

Povodom obeležavanja Dana opštine Čajetina, usvojena je Odluka o dodeljivanju nagrada i priznanja opštine Čajetina za 2018. godinu. Najveće priznanje „Zlatiborska povelja“ dodeljuje se Miroljubu Aleksiću, vlasniku novootvorenog hotela „Tornik“ sa 5 zvezdica na Zlatiboru, dobitnici plakete „Dimitrije Tucović“ su: mesara Janković Rožanstvo, preduzeće Gorštak Šljivovica, poljoprivrednik Vlade Virić iz Krive Reke, Ivan Tmušić kapiten KK „Zlatibor“ iz Čajetine, Dragica Božović iz Dautovca, poljoprivredni prizvođač i Dragan Nikić foto-studio „Nikić“ iz Čajetine.

Usvojeno je više odluka kojim će se vršiti izmene važećih planskih akata a odbornici nisu usvojili plan detaljne regulacije za deo naselja Đurkovac.

Skupština je imenovala predstavnike članova školskih odbora u osnovnim i srednjoj školi. Doneta su tri rešenja o dodeli zemljišta na osnovu ranije sprovedenog javnog oglasa, kao i veći broj rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta po osnovu ispravke granica. Usvojena je i odluka o pribavljanju zemljišta radi proširenja groblja u Čajetini.

Odbornici su izglasali i dopune Plana postavljanja privremenih objekata kojim su predviđene nove lokacije za postavljanje privremenih objekata na Zlatiboru. Dopunom su predviđene lokacije u ulici Miladina Pećinara – kod teniskih terena, iznad pijace i u Krfskoj ulici.

Zahtev preduzeća Costruzione doo Beograd da dug za komunalno opremanje namiri u radovima koje bi izveo za Opštinu odbornici su odbili pošto je Skupština na jednoj od prethodnih sednica donela odluku da se sa ovom praksom prestane.

Odbornika GG Zlatiborski pogled, Rajka Pelverovića je interesovalo da li će opština odrediti i namenu ovih lokacija ili će biti sve delatnosti dozvoljene, dok je odbornika SNSa Đorđa Dabića zanimala procedura za dobijanje ovih lokacija.

U nastavku sednice odbornici su dali saglasnost na finansijski izveštaj JKP „Duboko“, kao i na izmene programa poslovanja ovog javnog preduzeća.

Povodom tačke 31 odbornik Pelverović je izneo predlog da se posebnom odlukom definiše način davanja popusta za gradnju hotele tako da se opština zaštiti od investitora koji pod izgovorom gradnje hotela grade apartmane.

Odbornik Lazović je na kraju sednice postavio pitanje u vezi investicija Opštine i građana u mesnoj zajednici Mačkat, kao i ko je vlastan da odlučuje o protestima koji su najavljeni za jul mesec.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930