fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održana 26.sednica SO Čajetine – prvi deo

Juče je održana 26.sednica SO Čajetine na kojoj su odbornici rešavali 18 tačaka dnevnog reda. Najviše se govoriolo o drugoj tački dnevnog reda predlogu odluke o izmenama i dopunama odluke o budžetu opštine Čajetina za 2014.godinu ( rebalans II );

Predlogom je budžet za 2014.godinu određen na  2,6 (2.647.570.341) milijardi dinara, što je za 3,7 miliona više od prethodno utvrđenog budžeta (2.643.843.000 dinara). O izmenama budžeta je govorila Zorica Nešković koja je odbornike obavestila da su izvršene preraspodele sredstava u okviru budžeta.

Izmenjenim budžetom za JKP Duboko je predviđeno dodatnih 8 miliona dinara, JKP KSC Čajetina će dobiti milion dinara više zbog obaveze plaćanja poreza na imovinu. Rebalansiranim budžetom je za potrebe poljoprivrede PD Eko – agrar doo dobio dodatnih 14,5 miliona dinara. Budžetom je previđeno i povećanje sredstava za naknadu troškova za izuzetno zemljište, kao i sredstva za naknadu štete od ujeda pasa. PU Radost će rebalansiranim budžetom dobiti 650 hiljada dinara više zbog otvaranja vrtića u Šljivovici.

Odbornica Mira Virić (DS) je predložila da se za svaku sednicu odbornicima predstavi progres projekta gondole. Ona je zatim postavila pitanje zašto je opština raspisala tender za kupovinu putničkog automobila sa bebi sedištem.

obradovic-26sed

Sledeći se za reč javio Goran Obradović, šef odborniče grupe SNS koji je postavio pitanje ko je načelnik opštinske uprave. On je pozvao sekretara Jokića da odgovori na ovo pitanje. Sekretar Jokić je na ovo pitanje odgovorio sledeće: “što se tiče opštinske uprave, Slavica Didanović je otišla 16.maja ali je ostala da radi do 31. kada joj je prekinut radni odnos u opštinskoj upravi. Znači ona je vršila funkciju načelnika opštinske uprave do 31.maja. Opštinsko veće je na toj sednici donelo odluku da se raspiše konkurs za novog načelnika opštinske uprave što je po zakonu a da se do završetka konkursa te poslove obavlja Predrag Jokić, ne zbog imena nego zato što je u tom trenutku jedini ispunjavao uslove za vršioca dužnosti. Opštinsko veće je donelo odluku, biće raspisan konkurs po zakonu za načelnika i uskoro će postojati načelnik.

Odbornik Milan Lazović (GG) je rekao da je nelogično da se pravi tolika praznina u radu opštinske administracije. Lazović je konstatovao da je plan kapitalnih investicija korigovan i izmenjen i da je plan kapitalnih investicija trebalo da bude utvrđen za nekoliko godina.

“Nama se ovde, događa suprotno, donekle idemo pa onda vidimo da to nije dobar pravac pa se okrenemo na drugu stranu i ovaj prolaze godine. Šest godina je evo prošlo od kad je ta gondola postala predizborni slogan i naša buduća razvojna šansa. Ovde vidimo da umanjujemo 90 miliona, a čak nekoliko puta je najavljivan početak radova…i niko ništa ne zna….”

Lazović je rekao da će podržati rebalans budžeta. On je istakao da bi raspoloživa sredstva trebalo iskoristiti za gradnju fabrike za prečišćavanje optadnih voda i rešavanje pitanja vodosnabdevanja Zlatibora i Čajetine.

Za reč se ponovo javio odbornik Obradović. On je postavio pitanje da li postoji mogućnost da postoji vd načelnik opštinske uprave, a zatim je pozvao upravnu inspekciju “da pogleda i kaže svoje mišljenje. Nek poništi ili potvrdi rešenja koja je potpisao gospodin Jokić. Nije ovde stvar da vam dođe inspekcija da vam smeta da radite, nego da ne nanosite više štetu. Zamislite predmete koje sve potpisuje načelnik opštinske uprave i zamislite ako svi ti predmeti i ako neko ne želi da plati i ti predmeti padnu. Ko će da snosi odgovornost.” Zapitao se Obradović.

Što se tiče rebalansa budžeta, Mislim da je vreme da prestanemo da pričamo o toj gondoli. Mislim da je vreme da ta sredstva opredelimo za neke druge investicije. Mislim da je vreme da konačno shvatite da u ovim vremenima nije vreme kada se pravi takav projekat. Propustili smo voz, kad je bio Mlađan Dinkić bio ministar. …

stamatovic-26sed1

Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, se zatim obratio odbornicima. On je istakako da nije lako predvideti sve okolnosti, i da opština sprovodi usvojene planove i strategije. Stamatović je zatim rekao: “Sada se predstavnici vlasti, ministri, hvale kako su napravili velike uštede na planovima i javnim nabavkama, a u Srbiji se ništa ne radi. Ako je to ušteda, a ovde se radi. Mi smo prošlu godinu i neke važne investicije propustili zato što nismo mogli da sprovedemo javne nabavke… Čak su bile te inspekcije, videle, znači mi smo jedina opština koja je izdržala sve te inspekcije…

A kako se rasprava odvijala pogledajete u nastavku:

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo