fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održana 30.sednica SO Čajetina

U četvrtak, 11.oktobra održana je 30.sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su na ovoj sednici razmatrali 17 tačaka dnevnog reda. Ovom prilikom je doneta odluka da se Snežana Đenić, dosadašnji direktor bibiloteke Ljubiša R Đenić, imenuje na novi četvorogodišnji mandat. Odbornici su takođe doneli odluku kojom je u školski odbor OŠ Savo Jovanović Sirogojno imenovana Mutavdžić Marijana, dok je Lela Jokić imenovana u školski odbor Ugostiteljsko turističke škole u Čajetini.

Odbornici su usvojili i više odluka imovinsko pravnog karaktera a najviše je polemike bilo u vezi kupovine objekta preduzeća “Danica” doo u stečaju. Lokalna samouprava je za kupovinu dela zgrade (površine 398 kvadratnih metara) i tri parcele (gradska građevinska parcela u Čajetini – 592 metara kvadratnih i dve parcele u Branešcima ukupne površine 2.804 metara kvadratnih) ponudila 16,1 miliona dinara što je manje od 50% procenjene vrednosti ovih objekata.

Ovu tačku dnevnog reda je obrazložio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović koji je istakao je kupovinom zgrade “Danica” doo opština napravila dobar posao i da je dobijen prostor koji će odmah biti stavljen u funkciju. U svom izlaganju Stamatović je podsetio odbornike da je kupovina prvog dela ovog objekta imala pozitivne efekte i da je prebacivanjem komunalnih preduzeća u Čajetinu oživela trgovina i stambena gradnja.

“Mi u opštini Čajetina ne poklanjamo zemljište, već prodajemo po tržišnoj ceni, a videli ste na ovom primeru da opština posluje racionalno. Mi kada nešto kupujemo, kupujemo ispod tržišne cene, istakao je Stamatović.

Po ovoj tački dnevnog reda je diskutovao i šef odborničke grupe SNSa Đorđe Dabić, koji je postavio pitanje zašto Opština nije gradila novi objekat za potrebe javnih preduzeća nego je kupovala zgradu koja je bila pod hipotekom, koji je star 20 godina. On se osvrnuo i na izlaganje predsednika opštine rekavši da su Zlatibor i Čajetina postali socijalni geto i da omladina na Zlatiboru nema perspektivu pošto se radi za minimalnu platu od 25.000 dinara.

Odbornik GG Zlatiborski pogled, Milan Lazović je zahtevao od predsednika Skupštine da se govornici drže teme i da se raspravlja po dnevnom redu.

U nastavku sednice su odbornici dali saglasnost na izveštaj o radu Predškolske ustanove Radost, koja je u prethodnoj školskoj godini imala 24 grupe sa ukupno 573 dece što je obuhvat od čak 110%. Najveći obuhvat je u vrtićima u Čajetini (125%), Zlatibor (124%) i Mačkat (122,5%). Najzanimljiviji je kada se broj dece u vrtićima uporedi sa brojem rođene dece, gde se vidi da je rođeno 517 dece a da je u vrtiće primljeno 573 dece.

Ovom prilikom su raspravljane i izmene finansijskog plana Zlatiborskog eko – agrara. Izmenama plana su previđene promene na određenim pozicijama, pa se tako sredstva za otkup mleka smanjuju sa 14 miliona na 10 miliona, zbog manje ponude mleka.

Odbornik Lazović je postavio pitanje vezano za cenu prevoza mleka, što je po rečima direktora Bojovića posledica činjenice da se mleko otkupljuje iz udaljenih sela.

Predsednik opštine Čajetina je po ovoj tački dnevnog reda informisao odbornike da će se Zlatiborski eko agrar u narednom periodu transformisati u regionalni poljoprivredni centar, gde će poljoprivrednici biti akcionari dok će opština zadržati monitoring i nadzor kako bi se sprečile moguće zloupotrebe.

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031