fbpx
Događaji Info Politika Vesti Video

Održana 31.sednica SO Čajetine

Juče je održana 31.sednica SO Čajetina na kojoj su odbornici raspravljali 18 tačaka dnevnog reda.

Odbornicima je predstavljen Izveštaj o izvršavanju budžeta za prvih devet meseci 2014.godine. Budžet je za prvih devet meseci imao izvršenje od 48,88%. Ovaj procenat je nastao pošto je od planiranog kreditnog zaduženje od 750 miliona realizovana samo prva rata od 175 miliona dinara.

31sednica

Što se tiče prihoda najbolje je bilo izvršenje poreza na zarade (60,53%), poreza na prihode od samostalne delatnosti – samooporezivanje (76.17%), poreza na zemljište (63,12%) i boravišna taksa (74,23%). S druge strane su podbacili prihodi planirani po osnovu naknade za uređivanje građevinskog zemljišta (54.96%), porez na prenos apsolutnih prava na nepokretnostima ((47.15%).

Odbornici su najduže raspravljali predlog odluke o utvrđivanju zona poreza na imovinu na teritoriji opštine Čajetina. Predlogom je bilo predviđeno formiranje sedam zona. Ekstra zona je planom trebala da obuhvati Tržni centar, Kraljeve konake, Studentsko odmaralište i Odmaralište Dunav. Prva zona bi obuhvatilo šire područje nekadašnje ekstra zone. Druga zona bi obuhvatila veći deo naselja Zova i Palisad. Trećoj zoni bi pripala naselja Gajevi i područe oko TC Zlatibor springs kao i deo naselja Zova. Naseljeno mesto Čajetina bi bilo u četvrtoj zoni, seoske mesne zajednice u petoj, a Vodice i Smiljanića zakos u šestoj zoni.

nove-zone-porez

Odbornik Goran Obradović (SNS) je predložio amandman kojim je predloženo ukidanje šeste zone i njeno prevođenje u četvrtu zonu. On je postavio pitanje kakva je procedura prilikom predlaganja i usvajanja amandmana. Predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović je u ime predlagača prihvatio ovaj amandman. Zatim je odbornik Obradović povukao svoj amandman, a istovenan predlog su dali odbornici Jojić i Glišović kojima se pridružio i Obradović. Rasprava se vodila oko pitanja da li je VI zona toliko opremljena da bi ona bila poseban slučaj i da infrastrukturna opremljenost nije na tako visokom nivou da bi bilo neophodno da se ova naselja izdvoje.

obradovic-30sednica-1

O ovoj temi je govorio i zamenik predsednika Skupštine Ostoja Kovačević koji je predložio da se u ekstra zonu uključe parcele koje se nalaze sa leve strane ulice Miladina Pećinara na potezu od Jezera (Hotel Palisad, odmaralište Sevojno i Hotel Mona) do autobuske stanice jer se radi o lokaciji gde bi bila poželjna gradnja hotela a ne apartmana.

ostoja-kovacevic-31sednica

Kako se i većina složila sa predlogom opozicije odbornici su jednoglasno usvojili novi plan zoniranja.

Odbornici su zatim usvojili odluku o opštinskom pravobranilaštvu. Ovom odlukom je definisan status, delokrug rada i organizacija opštinskog pravobranilaštva. Prema ovoj odluci opštinsko veće će u roku od 90 dana postaviti opštinskog pravobranioca na predlog predsednika opštine. Na sednici usvojen je i Plan upravljanja otpadom u naredne 4 godine kojim su precizno definsane mere upravljanja otpadom i počinje sa procesom primarne selekcije otpada i stvaranjem preduslova za uspešnu reciklažu. Odbornici su zatim usvojili odluku da se upravljanje brane sa akumulacijom Ribnica prenese na Javno vodoprivredno preduzeće “Srbija vode”.

Pod tačkom sedam je data saglasnost na izmene i dopune statuta KJP Zlatibor.

Zatim su usvojene dve odluke o otuđivanju građevinskog zemljišta, a usvojena je i odluka o raspisivanju oglasa za prodaju 34 građevinske parcele. Od ovog broja 26 je na Zlatiboru, tri u Čajetini i dve u Mačkatu, po jedna u Branešcima, Rožanstvu i Alin Potoku. Šef odborničke grupe SNSa Goran Obradović je postavio pitanje da li bi cene mogle da se smanje ili da se poveća popust na ovim parcelama. Odbornici su doneli odluku i da se Odmaralište Golija i ZTR Tomić oslobode plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta, a usvojen je i jedan zahtev za produženje roka za zaključenje ugovora.

Potom su odbornici usvojili dve odluke o personalnim rešenjima. Za člana Upravnog odbora JKP “Duboko” je imenovan Srđan Pantović kao predstavnik JKP Zlatibor umesto Milutina Simića koji je razrešen dužnosti člana Upravnog odbora JKP Duboko kao i dužnosti člana Nadzornog odbora JKP “Zlatibor”. Na mesto člana Nadzornog odbora JKP Zlatibor je imenovan Oliver Ristanović. Skupština je reizabrala članove komisije za davanje u zakup gradskog građevinskog zemljišta tako da je Katarina Barjaktarević izabrana za predsednika, Nikola Kuzeljević za njenog zamenika. Milovan Božić i Todor Tucović su izabrani za članove, a za njihove zamenike su izabrani Vlastimir Pavlović i Brankica Rajović. Sva ova lica su i do sada obavljala ove dužnosti.

  Odbornici su dali i saglasnost na izmene i dopune finansijskog plana KJP Zlatibor za 2014.godinu. Direktor KJP Zlatibor je upoznao odbornike da je ovo preduzeće nabavilo građevinsku mašinu po ceni od 8,4 miliona. On je od odbornika zatražio da se dozvoli zaduživanje od 8,4 miliona kako preduzeće ne bi ušlo u docnju jer je rok plaćanja 45 dana. Odbornicima su predočene izemene finansijskih planova za 2014.godinu.

Sekretar Jokić je obrazložio tačku 16 kojom je predviđeno smanjivanje početne cene za zakup poslovnog prostora na autobuskoj stanici sa 2.000 dinara na 1.000 dinara kako bi se ovi lokali lakše dali u zakup.

Odbornici su postavili nekoliko pitanja vezano za puteve u opštini Čajetina. Odbornik Obradović je postavio pitanje puta Branešci – Oko, dokle se stiglo sa projektom Autobuske stanice na Zlatiboru, a zatim je postavio i pitanje radova na asfaltiranju ulica u Čajetini. Milan Lazović je postavio pitanje dokle se stiglo sa radovima na vodozahvatu Sušica, i kako napreduju radovi na postrojenju za prepumpavanje otpadnih voda u naselju Zova. On je postavio i pitanje koliko se plaća JKP Duboko za odvoz otpada, a kolika je realna količina otpada koja se odvozi.  Mira Virić se raspitivala za radove na glavnom putu u selu Mušvete. Radovan Jojić je postavio pitanje kada će biti završeni radovi u ulici Nikole Altomanovića.

bojana-bozanic-31sednica

Bojana Božanić je odgovorila na pitanja vezana za radove na putnoj infrastrukturi. Što se tiče puta Branešci – Oko planirano je da se u 2014.godini završi 1.000 metara od 2.000 metara kolika je ova deonica. Opština je izdvojila sredstva za 800 metara a građani su skupili sredstva za još 200 – 300 metara. Ona je govorila i o problemima sa izvođačima radova koji rotiraju ekipe tako da se malo i kasni u izvođenju radova. Što se tiče puta u Mušvetama, on nije u planovima za radove. Bojana Božanić je uputila odbornike da zahteve za radove na putevima prijave mesnim zajednicama kako bi se oni uvrstili u planove. Radovi u ulici Nikole Altomanovića će biti završeni do kraja godine a izvođač radova je preduzeće Putevi Novi Pazar. Ovo preduzeće ima zadatak da izvrši krpljenje udarnih rupa i asfaltiranje tih deonica na teritoriji opštine Čajetina. Što se tiče crpne stanice gospođica Božanić je izjavila da će sve kompletno sa kanalizacijom biti završeno brzo, pošto je stigla sva oprema.

milan-stamatovic-10.sednica

Na kraju sednice odbornicima se obratio i Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina koji je odbornike informisao o aktuelnim projektima. Stamatović je odgovorio na pitanje u vezi radova na Sušičkom vodovodu. On je obavestio odbornike da još uvek nije završena procedura oko imovinsko pravnih poslova i da su zakazani sastanci sa vlasnicima parcela. Što se tiče radova na projektu autobuske stanice i još tri druge lokacije se traži saglasnost od ministarstava. Dalji radovi će zavisiti i od odluke po kom modelu će autobuska stanica, međustanica na trasi gondole, postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i skijalište za rekreativnce na Obudojevici. Stamatović je rekao da će svi ovi problemi biti rešeni usvajanjem novog zakona.

On je odbornike obavestio da je za prvu ratu gondole ostalo da se isplati još 25 miliona dinara, ali da je Opština solventna i da su dugovi oko 100 miliona dinara, a da Opština potražuje oko 200 miliona dinara. Stamatović je istakao da svi odbornici imaju uvid u ugovore. On je pomenuo da se privode kraju pregovori sa poznatim košarkašem Pekovićem. On je rekao da se budžet za 2015.godinu priprema po projektnom modelu koji je nešto komplikovaniji za pripremu.

Stamatović je najavio i usvajanje budžeta za 2015.godinu u narednih dvadesetak dana, kada će biti zakazana nova sednica Skupštine opštine Čajetina.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031