fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održana 36.sednica SO Čajetina

Danas je održana 36.sednica Skupštine opštine Čajetina na kojoj su odbornici razmatrali 18 tačaka dnevnog reda.

36-sednica

Odbrnici su doneli odluku da se pri izradi izveštaja za završni račun budžeta za 2014.godinu ne angažuje revizor. Na sednici su usvojene izmene odluke o uređenju naselja, kao i izmene početnog iznosa zakupnine i garantnog iznosa za privremene objekte na Zlatiboru za 2015.godinu koji sada iznose 1.000 dinara po kvadratnom metru, dok je garantni iznos sada 5.000 dinara.

Na sednici su odbornici doneli odluku da obračunata naknada za uređivanje gradskog građevinskog zemljište radi legalizacije pomoćnog objekta umanji za 50%. Odlukom je precizirao i da se vlasnici pomoćnih objakta koji su izgrađeni van zona I – II – III – IV – V oslobađaju plaćanja naknade osim za deo naknade koji se odnosi na priključivanje ovih objekata na gradsku vodovodnu ili kanalizacionu mrežu.

Odbornici su dali saglasnost na izveštaj o poslovanju sa finansijskim izveštajem za 2014.godnu JKP “Duboko” kao i na rebalans programa poslovanja za 2015.godinu.

Takođe je usvojena i odluka o uspostavljanju saradnju (bratimljenju) opštine Čajetina, Republika Srbija sa gradom Čeboksari-Čuvaška Republika, Ruska Federacija pošto ovo odbori Vlada republike Srbije.

Vladimir Bojović, Direktor poljoprivrednog preduzeća Eko-agrar je predstavio godišnji plan programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji opštine Čajetina za 2015. godinu. Prema programu Opština raspolaže sa 37.469 hektara poljoprivredne površine. Od 15.163 hektara poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu planirano je da se u zakup da 8.572 hektara, prosečne površine oko 35 hektara.

Odbornici su usvojili plan zajedno sa predlogom odluke o određivanju nadležnog organa za sprovođenje postupka davanja u zakup poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini na teritoriji opštine Čajetina. U skladu sa usvojenim Programom, u petak 29. maja biće objavljen oglas u nedeljniku „Vesti“.

Na sednici su odbornici Doneli  i više rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini, a usvojena je i odluka o pribavljanju nepokretnosti u javnoj svojini, radi proširenja i uređenja crkvenog placa u Šljivovici, radi izgradnje parohijskog doma i sale.

Na kraju rasprave odbornica Mira Virić (DS) je postavila pitanje kada će biti asfaltiran put Kriva Reka  – Golovo tj deo puta koji prolazi kroz Mušvete. Milan Lazović (GG), je postavio pitanje u vezi stipendiranja mladog alpskog smučara koji nije dobio sredstva od Sportskog saveza, a ispunio je Olimpijsku normu. Lazović je i prokomentarisao odluku o bratimljenju sa gradom Čeboksarijem iz Rusije i zatražio je pojašnjenje o saradnji sa ovim gradom.

lazovic-milan15-2

Na pitanja je odgovorila Bojana Božanić, pomoćnih predsednika opštine za investicije. Ona je na pitanje u vezi asfaltiranja puta u Mušvetama istakla da se ove aktivnosti sprovode na osnovu odluke mesne zajednice u visini raspoloživih sredstava i da bi asfaltiranje glavnog puta u Mušvetama trebalo da Savet mesne zajednice uvrsti u plan i program asfaltiranja kako bi se ovaj problem rešio. Što se tiče saradnje sa gradom Čeboksarijem gospođica Božanić je izjavila da se radi o lokalnoj samoupravi koja ima 800.000 stanovnika (450.000 u gradskom jezgru) i da je ideja da se na ovom tržištu plasiraju prehrambeni proizvodi zlatiborskog kraja.

Na kraju sednice, Miloje Rajović, predsednik Skupštine opštine Čajetina, se zahvalio odbornicima na učešću u radu i najavio je održavanje još jedne sednice početkom juna, a pre svečane sednice koja će biti održana 30.juna 2015.godine.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo