fbpx
Događaji Društvo Ekologija Obrazovanje

Održana 4.sednica Eko odbora OŠ Dimitrije Tucović

U Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini održana četvrta sednica Eko-odbora u tekućoj školskoj godini i obeležen Međunarodni dan energetske efikasnosti

eko-odobor16-1

Četvrta sednica Eko-odbora održana je 7.3.2016.godine, sa početkom u 11 časova, u Osnovnoj školi „Dimitrije Tucović“ u Čajetini. Kroz prezentaciju mr Zorice Milosavljević, koordinatorke Eko-škole, prisutni su se podsetili svih realizovanih aktivnosti od septembra do danas, sa akcentom na dešavanjima u periodu između dve sednice. U tom periodu obeležen je Svetski dan obrazovanja u oblasti životne sredine, priredbom u školi na Zlatiboru i interdisciplinarnim projektnim časom sekcija (Ekološke – nižih i viših, Recitatorske, Ruske, Engleske, Francuske).

Takođe, učenici škole na Zlatiboru su postigli veoma zapažene rezultate u VIP Eko-kvizu, gde su u prvom krugu takmičenja osvojili prvo mesto, dok su u drugom, republičkom krugu osvojili drugo mesto. Takmičili su se u ukupno u opsegu od 25 škola, a pripremali sa svojom nastavnicom biologije Snežanom Tučić. U okviru Vip Eko-reportera učenici trenutno prikupljaju svoje radove kako bi učestvovali na ovom konkursu, pisanom rečju, fotografijom, kratkim video zapisom. Tradicionalno je raspisan i kreativni Tetra Pak konkurs i škola je aktivno uključena u isti.

os-dimitrije-tucovic-logo

Ove godine se obeležava niz eko-motivisanih datuma. Predavanje povodom obeležavanja Međunarodnog dana energetske efikasnosti održali su zaposleni u Speciajlnoj bolnici „Čigota“ na Zlatiboru, Nada Milošević i Predrag Marić. Ovom prilikom istakli su značaj solarne energije koju u ovoj ustanovi koriste za pretvaranje u toplotnu energiju i tako zagrevaju sanitarnu vodu i vodu u bazenu. „Čigota“ je primer dobre prakse, jer je iskoristila preko 2000 sunčanih sati koje odlikuju Zlatibor. Prisutnima je u slikama predstavljen ceo sistem i objašnjeno njegovo funkcionisanje, sa predlozima kako se može prilagoditi različitim objektima. Predstavnici Specijalne bolnice istakli su da je ušteda znatna, a da je životna sredina u mnogome sačuvana i ekološki preporođena, jer je ovaj objekat, prema prvobitnom projektu, za grejanje koristio mazut. Pozvali su sve prisutne na saradnju uz obećenja da će rado pomoći u organizaciji predstavljanja i predavanja o solarnim kolektorima.

Sednica se završila u duhu planova za obeležavanje narednih eko-motivisanih dana. Škola će se tradicionalno pridružiti akciji „Sat za našu planetu“, a planirano je obeležavanje Svetskog dana šuma izletom do lokaliteta „Tri stabla crnog bora“ u zlatiborskom selu Dobroselica, kao i Svetskog dana voda, i Međunarodnog dana planete Zemlje.

Jagoda Jeremić, član Eko-odbora, 064/174-4498

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2024
M T W T F S S
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930