fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održana 42. sednica SO Čajetina

42-sednica

U četvrtak, 8.oktobra 2015.godine održana je 42. sednica Skupštine opštine Čajetina. Odbornici su na ovoj sednici razmatrali više od 20 tačaka dnevnog reda.

Na sedici je razmatran izveštaj o izvršenju budžeta za prvih šest meseci 2015.godine, kao i  Izveštaj o radu i plan rada PU Radost za 2015/2016.

Izveštaj o radu PU Radost je predstavila direktorka ove ustanove, Jelena Mitrašinović Brašanac. Ona je istakla da 73 zaposlenih vodi brigu o 458 mališana u 24 grupe i da je ove godine adaptirano novih 200 metara kvadratnih u vrtiću u Čajetini.

42sed-duboko

Potom je razmatran rebalans regionalne deponije Duboko, koji je izložio direktor Nedeljko Milosavljević. On je odbornike obavestio da je ovaj rebalans tehničke prirode i da je bilo neophodno ponovo vratiti u budžet stavku minuli rad kako bi se izbegle dalje tužbe radnika i kako bi se izvršila isplata ovih primanja radnicima.

Odbornici su zatim usvojili odluke o dopunama odluka o utvrđivanju doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta i određivanju naknade u postupcima legalizacije objekata. Takođe je usvojena i izmena odluke o uslovima i načinu postavljanja privremenih montažnih objekata i drugih pokretnih objekta na javnim površinama kojom je dozvoljeno da se postavljaju tipski objekti površine do 30 metara kvadratnih.

Zatim su usvojena rešenja o otuđenju građevinskog zemljišta u nekoliko slučaja, a u jednom slučaju odbornici su izglasali i poništaj za otuđenje jedne parcele.

42sed-stamatovic

Potom se raspravljalo raspisivanje novog oglasa za prodaju građevinskih parcela. Odbornici su prihvatili da se na prodaju oglase 2 parcele u Čajetini, po jedna u Alin Potoku i Branešcima, kao i 26 parcela na Zlatiboru. Ovom prilikom je odlučeno da se za prodaju oglase i parcele 4577/442 (sadašnja lokacija autobuske stanice) površine, kao i 4607/30 površine 8738 metara kvadratnih. Ove dve parcele će se prodavati po početnoj ceni od 369. 547.000 dinara (4577/442) dok je za 4607/30 početna cena 253.402.000 dinara.

Po ovoj tački dnevnog reda je govorio i predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On je istakao da se sve radi u saglasnosti sa planskom dokumentacijom i da se zemljište prodaje u skladu sa zakonom, dok se u nekim drugim opštinama zemljište poklanja strancima.

Što se tiče parcele na kojoj se nalazi privremena autobuska stanica Stamatović je izjavio da je ta parcela planirana još 1983.godine kao gradsko građevinsko zemljište.

 – Na ova dva hektara u centru opština Čajetina će u u budućem periodu inkasirati 10 miliona evra, Mi imamo zainteresoivane investitore zu ove dve lokacije, istakao je Stamatović.

Što se tiče lica koja na ovim parcelama imaju privremene objekte, Stamatović je najavio da će im u narednih godinu dana biti ponuđene alternativne lokacije, a da će stalna autobuska stanica biti u tom periodu građena u blizini kružnog toka.

Stamatović je odbornike ovom prilikom obavestio da će ukupna vrednost gondole iznositi 13 miliona evra i da će ceo projekat biti isplaćen u toku sledeće godine.

U nastavku sednice odbornici su usvojili odluke o oslobađanju plaćanja boravišne takse za učesnike manifestacije “Drugarijada” koju je fondacija Novak Đoković organizovala na Zlatiboru. Odbornici su takođe usvojili i odluku da se u jednom slučaju produži rok za plaćanje gradskog građevinskog zemljišta i da se jedno lice oslobodi plaćanja kamata za plaćanje katastarske parcele. Takođe odlučivano je i o priznavanju troškova za gradnju vodovodne i kanalizacione mreže koju je za svoje objekte uradila kompanija Zlatiborski konaci.

42sed-lazovic

Odbornik Milan Lazović je na kraju sednice postavio par odborničkih pitanja. Lazović je postavio pitanje kako se u praksi sprovode odluke i strategije koje je skupština usvojila. Lazović je rekao da u našim planskim dokumentima nema najveće investicije u opštini Čajetina… Lazović je postavio pitanje kako će biti realizovan projekat gondole pošto još uvek nije rešeno pitanje parcele i kakva je situacija sa sportskom halom, i kako će se rešiti pitanje parking prostora na Zlatiboru.

Na pitanja i komentare odbornika Lazovića je odgovorio Milan Stamatović. On je podsetio odbornike na sve što je učinjeno u poslednjih deset godina na teritoriji opštine Čajetina.

Stamatović se osvrnuo i na problem u gradnji školskih sala u Čajetini i Zlatiboru. On je istakao da je gradnja tih objekat u nadležnosti Ministarstva za obrazovanje i da je opština potpisala sporazum sa Ministarstvom o završetku tih objekata ali da se ništa ne dešava.

Odbornicima se na kraju obratio i predsednik skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović koji je istakao da je zadovoljan radom parlamenta i da je potrebno još dve godine stabilne vlasti kako bi se završili svi planirani projekti čijom realizacijom opština Čajetina ide 30 godina napred.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo