fbpx
Događaji Manifestacije Turizam Video

Održana IX šljivovačka rakijada

U nedelju, 17.jula, u selu Šljivovica, kod crkve Marije Magdalene je održana deveta Rakijada. Sajam tradicionalno organizuje Mesna zajednica Šljivovica, uz podršku opštine Čajetina, JP KSC Čajetina, TO “Zlatibor” i Privrednog društva za razvoj poljoprivrede Zlatiborski “Eko Agrar”.

rakijada16-13

Manifestacija je počela potpaljivanjem rakijskog kazana a potom su se publici predstavile izvorne pevačke družine iz Rožanstva, trubački orkestar Marka Gligorijevića i kulturno umetničko društvo Zlatibor koje je izvelo dve koreografije.

rakijada16-16

Sajam je otvorio predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović koji je istakao da je selo Šljivovica uspelo da bude predstavnik organske proizvodnje rakije danas u Srbiji.

rakijada16-14

“Naša je dužnost da sačuvamo tradiciju i da sačuvamo naša sela”, istakao je Stamatović.

Ove godine je stručna komisija ocenjivala kvalitet 77 uzoraka rakije i to 16 uzoraka voćnih rakija, kao i 61 uzorak rakije od šljive prepečenice.

Žiri je ocenio da su svi uzorci visokog kvalitet ali da prostora za poboljšanje još uvek ima. Dr Ivan Urošević (Jugoinspekt – Beograd) predsednik komisije je istakao da bi u narednom periodu trebalo unaprediti proizvodnju i zaštiti geografsko poreklo domaće rakije iz Šljivovice.

rakijada16-4

Ove godine je dodeljena 21 zlatna medalja kao i 13 velikih zlatnih medalja.

U kategoriji rakija od šljive žiri je kao najbolju proglasio rakiju Radenka Markovića iz Dražinovića, drugo mesto je osvoji Ljubodrag Kaljević iz Šljivovice a treće je pripalo Goranu Jarakoviću iz Bioske.

Radenko Marković iz Dražinovića je za medije izjavio da je zadovoljan osvojenom nagradom i da je njegova rakija i prošle godine osvojila veliku zlatnu medalju.

rakijada16-8

Pored tri prvoplasirana takmičara velike zlatne medalje su osvojili Milan Dragutinović (Branešci), Predrag Milinković, Obrad Zorzić, Živojin Milovanović (Ribaševine), Milomir Drašković (Karan), Radovan Nešević (Kremna) i Aleksandar Zorzić.

U kategoriji voćnih rakija prvo mesto je pripalo Goranu Jarakoviću za rakiju od od nane i divlje kruške. Dobrisav Janjić iz Tripkove je osvoji drugo mesto za rakiju od nane, dok je Miladin Milovanović iz Ljubanja osvojio treće mesto za rakiju od nane i kleke. Ovi proizvođači su dobili i velike zlatne medalje.

rakijada16-7

Zlatne medalje za rakije od šljive je dobilo sedamnaest proizvođača od kojih je čak četrnaest iz Šljivovice. Dobitnici zlatnih medalja su: Branko Šukilović, Miloš Jovanović, Radoš S Stanić, Milan Škodrić, Aleksandar Delić, Ivan Kovačević, Zoran Kovačević, Velibor kostadinović, Milovan Kovačević, Milenko Jovanović (Tripkova), Tomislav Lazović (Brenešci), Nenad Luković, Petar padeljić, Ljube Joksimović, Spasoje Aćimović, Goran Jaraković (Bioska) i Obrad Milosavljević.

rakijada16-5

Zlatne medalje je dobilo i četvoro proizvođača voćne rakije i to Andrija Korićanac (Lađevci) za rakiju od jabuke, Risto Delić (Šljivovica) rakija od kruške, Dobrisav Janjić (Tripkova) za kariju od kleke, dunje i oraha i Radovan Nešević (Kremna) rakija od nane.

Publika je tokom preodneva degustirala izložene rakije i dala je najviše glasova rakiji Lazara Zorzića koji je tako osvojio nagrada publike za najbolju rakiju. Publika je danas degustirala i domaće pite, i najviše glasova je osvojila pita Šućurović Stane.

rakijada16-9

Ovom prilikom su nagrađeni i Velibor Kostadinović iz Šljivovice za najbolje uređeno dvorište kao i Stefan Jovanović iz Tripkove za najbolji voćnjak.

rakijada16-12

U popodnevnim časovima su održana i nadmetanja u struganju trupaca dubećom testerom i testerom kladarom. U disciplini struganje drva dubećom testerom ekipa Mrga je bila brža od ekipe Pero.

U disciplini struganje drva testerom kladarom mnogi su se oprobali što je privuklo i brojnu publiku. I ove godine publika je mogla da čuje tradicionalne zlatiborske zdravičare i čauše koji su se nadmetali u besedništvu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031