fbpx
Biznis Događaji Društvo Info Lokalna privreda Obrazovanje Vesti Video

Održana konferencija – Voda je život

Na Zlatiboru je juče završena konferencija “Voda je život”. Konferenciju je organizovalo udruženje građanja Urbanera iz Užica, a tema je bila problematiku vodosnabdevanja Grada Užica i Opštine Čajetina koji su bili i pokrovitelji konferencije. Prisutne su pozdravili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, i Saša Milošević, gradonačelnik grada Užica.

milan-stamat2014-voda

Milan Stamatović se na početku skupa poručio da je pomoć struke bitna jer se često događalo da se bitni projekti zaustave zato što nema stručne pomoći.

“Mi smo se u svojim razvojnim planovima oslonili na struku… Prostorni plan je radio CIP, Plan generalne regulacije Arhitektonski fakultet, Studiju o vodama Rudarsko geološki fakultet, Studija o otpadnim vodama je rađena u saradnji sa norveškim institutom Niva,” rekao je Stamatović.

“Sada je na Vama, ljudima iz struk,e da se ozbiljnije svi uključimo u rešavanje životnih pitanja,” istakao je Stamatović. “Moj apel bi bio, svima vama, da se na ovim temama složimo i zaboravimo politiku, i da svi zajedno radimo na rešavanju ovih problema. Opština Čajetina i opštinsko rukovodstvo će svu maksimalnu podršku dati i Užicu i Srbiji i na ovom pitanju ćemo sigurno raditi zajedno… Što se tiče opštine Čajetina i grada Užica po pitanju rešavanja problema vode nema nikakvih problema i zajednički ćemo to rešiti,” zaključio je Stamatović.

Gradonačelnik grada Užica, Saša Milošević je u svom izlaganju pozdravio pokretanje ove teme. Priroda, prema kojoj se neki nedovoljno odgovorno ponašaju, pokazala nam je u poslednje vreme, na žalost, kako nemilosrdno zna da uzvrati. Crpimo resurse koje imamo i često se uljuljkujemo verovanjem da nemamo probleme i da ćemo mi biti pošteđeni. U Užicu smo se na sopstvenom iskustvu uverili kako izgleda nakon nekoliko decenija ostati bez kvalitetne vode za piće. Poučeni takvim iskustvom i svešću da bez vode zaista nema života, želimo da čujemo stručne preporuke i procene šta nam je dalje činiti kako bi smo stvorili uslove za dugoročno rešavanje pitanja vodosnabdevanja. Ako pri tome imamo mogućnost da u saradnji sa komšijama iz Čajetine problem rešavamo na širem području, verujemo da ćemo do optimalnih rešenja doći brže, jednostavnije i svrsishodnije.

sasa-milosevic2014-1

Gradonačelnik Milošević je svoje izlaganje završio rečima: “da konferencija ostvari cilj, odnosno da usvojimo konkretne zaključke o prioritetima za naredni period, kako bi na najbolji način iskoristili prirodne resurse, opredelili budućnost vodosnabdevanja Užica i Čajetine i zaštitili naše prirodno okruženje.”

U dva dana na konferenciji je obrađeno 14 tema u tri panel diskusije:

  1. Cvetanje Plankthotrix rubescens u akumulaciji Vrutci i mogućnost sanacije
  2. Iskustva u vezi sa eutrofizacijom i “cvetanjem” akumulacija
  3. Podzemne vode kao izvor vodosnabdevanja

Konferencija je imala za cilj pronalaženje zajedničkog interesa dve susedne zajednice u oblasti vodosnabdevanja. Kao što je poznato Grad Užice se krajem 2013.godine suočio sa problemom vodosnabdevanja usled „cvetanja“ populacije Planktothrix rubescens u akumulaciji Vrutci. Problem je privremeno rešen Sporazumom o alternativnom snabdevanju Grada Užica vodom sa Sušičkih vrela, potpisanim između Grada Užica i Opštine Čajetina. Trajnog rešenja koje bi garantovalo sigurnost vodosnabdevanja Užica još nema. Stručni tim formiran od strane Vlade Republike Srbije usvojio jedinstveni Projektni zadatak sanacije akumulacije Vrutci i rekonstrukcije fabrike za preradu vode za piće u Užicu.

voda-zivot14

Na konferenciji su govorili prof. dr Prvoslav Marjanović (Institut za vodoprivredu “Jaroslav Černi” Beograd), dr Nebojša Veljković (Agencija za zaštitu životne sredine, Beograd), prof. dr Gordana Subakov Simić (Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu), dr. sc. med. Dragana Jovanović (spec. hig, Institut za javno zdravlje “ Milovan Jovanović Batut” Beograd), Dragan Simić (direktor JP “Vodovod Užice”), prof. dr Snežana Simić, Nevena Đorđević, (Prirodno- matematički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu), Slobodan Grašić (dipl. biolog, JKP “Vodovod – Kruševac”), prof. dr Biljana Mijović (Zavod za javno zdravlje, Užice), prof. dr Aleksandar Ostojić (Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Kragujevcu),  Rade Jovanović (direktor JKP “Vodovod Zlatibor”). Na konferenciji je pročitan rad prof. dr Zorica Svirčev (Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Novom Sadu), dok se prof. dr Dejan Milenić (Rudarsko-geološki fakultet, Univerzitet u Beogradu) prisutnima obratio putem video linka.

Organizatori će zaključke konferencije objediniti i objaviti u skorije vreme a moderatori  konferencije su bili Marina Vukašinović i Nikola Janković.

Na kraju je formiran zaključak u kome se kaže:

Konferencija je donela nekoliko strateških novina koje obezbeđuju kvalitetno i sigurno vodosnabdevanje Užica i Čajetine u budućnosti, garantujući da problem od životne važnosti za sve stanovnike užičkog kraja, neće biti ostavljen na rešavanje budućim generacijama. Uz ranije definisane aktivnosti na sanaciji akumulacije Vrutci i rekonstrukciji fabrike vode „Cerovića brdo“ u Užicu, a koje je usvojila Radna grupa Vlade Srbije trasiran je i novi pravac vodosnabdevanja grada Užica: potrebno je u funkciju staviti kvalitetna podzemna izvorišta na teritoriji grada. Regionalnim hidrogeološkim istraživanjima utvrđeno je da na području Užica i Čajetine postoje značajne rezerve kvalitetnih podzemnih voda karstnog, pukotinskog i zbijenog tipa izdani, što je dokazano delimičnim kaptiranjem vrela Sušica, izvorišta Turica I drugih, koja je Užice koristilo pre izgradnje akumulacije Vrutci u količini od oko 180 l/s (količina bez Sušičkih vrela).

Gradu Užicu i donosiocima odluka upućena je preporuka da se formira Komisija za pripremu i realizaciju Projektnog zadatka vodosnabdevanja grada Užica korišćenjem podzemnih voda.
To znači da će se paralelno sa ranije zacrtanim aktivnostima na sanaciji akumulacije Vrutci i rekonstrukcijom fabrike vode, u funkciju staviti i podzemna izvorišta. Na ovaj način Užice svoju budućnost gradi stavljanjem u funkciju svih vodnih potencijala (i podzemna izvorišta i akumulacija Vrutci) kojima raspolaže.

Učesnici konferencije jednoglasno su usvojili zaključke konferencije, koji su predočeni donosiocima odluka, a na čijem će se sprovođenju insistirati u narednom periodu:

  1. Neophodno je hitno sprovesti sve radnje predviđene Projektnim zadatkom Radne grupe Vlade Srbije na osnovu Jedinstvenog projektnog zadatka sanacije akumulacije Vrutci i rekonstrukcije fabrike vode Cerovića brdo.
  2. Neophodna je izrada studije Procene uticaja na životnu sredinu akumulacije Vrutci u izvedenom stanju.
  3. Regionalnim hidrogeološkim istraživanjima utvrđeno je da na području Užica i Čajetine postoje značajne rezerve kvalitetnih podzemnih voda karstnog, pukotinskog i zbijenog tipa izdani. Neophodna je analiza potencijala podzemnih voda kao resursa za vodosnabdevanje i druge namene grada Užica i opštine Čajetina . U tom cilju neophodno je formirati Komisiju za pripremu projektnog zadatka.
  4. Grad Užice i opština Čajetina opredeljeni su za zaštitu i iskorišćavanje svih vodnih resursa na svojoj teritoriji. Sprovode se aktivnosti na praćenju kvaliteta vode, njene prerade i distribucije do krajnjih korisnika kao mera protiv gubitaka vode u mreži sa ciljem čuvanja vodnih resursa.
  5. Opština Čajetina i Grad Užice sa ciljem čuvanja vodnih resursa, uspostaviće sistem za preradu i prečišćavanje otpadnih voda i njihovu kontrolu (izgradnja kolektora i prečišćača otpadnih voda). Cilj Opštine Čajetina je da sve izvore vodosnabdevanja uvrsti u Integrisani sistem vodosnabdevanja Opštine Čajetina. Svi izvedeni radovi na vodosnabdevanju Užica sa Sušičkih vrela omogućuju da se posle povezivanja postojećeg vodosistema opštine Čajetina sa Sušičkim vrelima, ostvari i povezivanje čajetinskog vodosistema sa akumulacijom Vrutci, kao dodatnim i alternativnim načinom vodosnabdevanja Opštine Čajetina iz ove akumulacije.
  6. Preporučuje se utvrđivanje postojećeg stanja kvaliteta vode akumulacije Ribnica za postojeće i planirane namene i izrada plana zaštite na slivu akumulacije.

U stručnoj raspravi koja je prethodila donošenju zaključaka, pored pomenutih, učestvovalo je oko 30 stručnjaka različitih oblasti, predstavnika civilnog sektora, predstavnika lokalnih samouprava Užica i Čajetine…

Organizator konferencije Udruženje građana Urbanera će svoje aktivnosti u narednom periodu, kroz saradnju sa građanima, stručnom javnošću i donosiocima odluka, usmeriti na sprovođenje usvojenih zaključaka, presudno važnih za budućnost užičkog kraja. Zahvaljujemo se pokroviteljima koferencije Gradu Užicu i Opštini Čajetina.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031