fbpx
Događaji Servisne informacije T-Info Turizam Vesti Video

Održana radionica “Eko standardi i seoski turizam..” na Zlatiboru

Prošle nedelje je u odmaralištu Dunav na Zlatiboru održana radionica na temu “Primena eko standarda održivog turizma u domaćinstvima koja se bave seoskim turizmom i turizmom u zaštićenim područjima u Republici Srbiji”.

eko-standardi15-3

Radionicu je otvorila Biserka Vuković iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Ona je istakla da je cilj ovog projekta promovisanje zaštite životne sredine i stvaranje internet sajta Ecobnb na kome bi bili predstavljeni svi ekološki turistički objekti u Srbiji.

Ovom prilikom su poljoprivrednici mogli da saznaju kako da da se prijave za učešće u projektu “EcoDots” koji su prisutnima predstavile Dalila Dolmagić iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i Sofi Kekić iz Centra za istraživačke projekte. U ovaj projekat se dosada uključilo više od 150 domaćinstava širom Srbije. Kako bi se uključili u ovaj projekta potrebno je da seosko domaćinstvo ispuni pet osnovnih kriterijuma kao što su proizvodnja organske hrane, korišćenje štedljivih sijalica, ugradnja ventila za smanjenje potrošnje vode, primena ekoloških deterdženata, kao i uređene biciklističke staze.

eko-standardi15-1

Rade Ostojić iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine je zatim govorio o uslovima koji su potrebni da se ispune kako bi domaćinstvo ili ugostiteljski objekat mogli da dobiju Eko znak Srbije. Ovu nacionalnu oznaku mogu da dobiju proizvodi i usluge koji imaju manji negativan uticaj na životnu sredinu od postojećih na tržištu.

Eko znak mogu dobiti proizvodi koji su proizvedeni na teritoriji Republike Srbije ako ispunjavaju propisane kriterijume ali se ne odnosi na prehrambene proizvode, pića, poljoprivredne proizvode, farmaceutske proizvode i medicinsku opremu.

Što se tiče dobijanja Eko znaka Srbije potrebno je da turistički objekat ima energetski pasoš, da se koriste obnovljivi izvori energije, kao i štedljive sijalice, i da je protok vode ograničen na 9 litara u minutu na slavinama. Takođe je potrebno da se vrši primarna selekcija i reciklaža otpada. Troškovi dobijanja Eko znaka Srbije su oko 33.000 – 34.000 dinara, bez troškova izdavanja energetskog pasoša koji izdaju druga sertifikovana tela. Predstavnici Ministarstva su i ovom prilikom savetovali sve zainteresovane da ih kontaktiraju kako bi dobili precizne i detaljne informacije kako o proceduri tako i o svim uslovima koje je potrebno ispuniti.

eko-standardi15-2

Posle pauze je Milan Ivanković iz Sektora za ruralni razvoj Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine govorio o sredstvima koja su namenjena razvoju seoskog turizma iz Evropskog fonda za razvoj poljoprivrede (IPARD fond). Srbiji je iz ovih fondova namenjeno 17 miliona za razvoj turizma, od ukupno 170 miliona koliko je namenjeno razvoju poljoprivrede. U ovom delu radionice svi zainteresovani su mogli da saznaju kakva će biti procedura i uslovi koji su neophodni da se ispune kako bi se učestvovalo na konkursima za dobijanje ovih sredstava.

U diskusiji koja je usledila izdavaoci su skrenuli pažnju da pravilnik o kategorizaciji nije usklađen sa pravilnikom o Eko znaku Srbije. Predstavnici “Zelenih čardaka” Tara su se požalili na nedostatak zaštite ekoloških turističkih objekata što se negativno odražava na kako na imidž ekoloških projekata tako i na ekonomske pokazatelje. Mira Virić, predstavnica etno domaćinstva Virića vodenica iz Mušveta je za zlatibor.tv izjavila da je posebno bilo interesntno poslednje predavanje koje je bilo i najpraktičnije i da bi trebalo organizovati više ovakvih radionica.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo