fbpx
Biznis Događaji Lokalna privreda Video

Održana tribina o voćarstvu

U četvrtak, 12.februara preduzeće Eko Agrar iz Čajetine je u sali biblioteke Ljubiša R Đenić organizovalo veoma  posećenu tribina o voćarstvu.

Prvo se prisutnima obratio dr Milan Lukić sa Instituta za voćarstvo iz Čačka. On je govorio o savremenim sistemima gajenja i rezidbe šljive. Potom je predavanje o zaštita šljive od bolesti i štetočna održao Milovan Vuksanović, diplomirani agronom iz Poljoprivredne škole Požega.

vocarstvo15-4

Zatim je usledila prezentacija preduzeća “Sirogojno company” gde su poljoprivrednici mogli da saznaju sve što ih interesuje o uslovima i načinima saradnje, a diskutovalo se i o cenama otkupa.

vocarstvo15-3

Biljana Ćitić, referent otkupa u preduzeću “Sirogojno company” je za zlatibor.tv izjavila da ova kompanija ima dosta kooperanata na teritoriji opštine Čajetina i da je saradnja dobra. Ona je istakla da poljoprivrednici treba da diversifikuju svoju proizvodnju i da se prate saveti stručnih lica. Što se tiče plasmana gospođa Ćitić je rekla da “Sirogojno company” izvozi voćarske proizvode u Evropsku uniju, Skandinavske zemlje, SAD, Japan, Rusiju, i u Australiju.

vocarstvo15-1

Preduzeća “Floriva” doo iz Ivanjice je predstavio Zoran Radovanović. On je poljoprivrednicima predstavio proizvodni asortiman ovog rasadnika kao što su različite sorte malina, jagoda, ribizli… Što se tiče uslova saradnje zanimljivo je pomenuti da ovo preduzeće svojim kupcima nudi i plaćanje sadnica u proizvodima. Gospodin Radovanović je posebno istakao uspeh koji je preduzeće imalo u gajenju šumskih jagoda, za koje poljoprivrednicima savetovao zasad na površini od oko 10 ari. U ovom izlaganju je bilo dosta reči i o načinima sađenja biljaka, pripremi zemljišta i đubrenju. Takođe bilo je reči i o cenama po kojima je ovo preduzeće otkupljivalo voćarske proizvode u 2014.godini.

Predavači su bili zadovoljni interesovanjem zlatiborskih voćara na predavanju, a sa druge strane i voćari su mogli da dođu do novih stručnih saveta u gajenju raznih voćarskih kultura.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

September 2023
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930