fbpx
Događaji Knjigoteka Kultura Manifestacije Turizam Video

Održane devete pesničke vatre zlatiborske

U nedelju, 9.oktobra održane su devete po redu, “Pesničke vatre zlatiborske”. Ove godine je obeleženo 400 godina od rođenja Molijera, prigodnim programom. Povelju “Pesničkih vatri zlatiborskih” je dobio pisac Vladimir Pištalo, za celokupan dosadašnji literarni rad.

Pesničke vatre zlatiborske su počele programom na “Šumnatom brdu” gde je dobitnik Povelje Vladimir Pištalo simbolično zapalio pesničku vatru. On je ovom prilikom istakao da oseća poseban na mestu gde su sahranjeni borci za slobodu. Novica Đurić, pesnik, pisac i novinar i predsednik Udruženja književnika Crne Gore i Udruženja novinara Crne Gore, Dragan Alorić, pesnik i novinar Srpskog radija Crne Gore i Andrija Radulović, pesnik, esejista i antologičar, učesnici 59. Beogradskih međunarodnih susreta pisaca, koji već tradicionalno učestvuju i u manifestaciji „Pesničke vatre zlatiborske“. Okupljeni na Šumnatom brdu su mogli da čuju stihove pesama “Ne bih te dao Srbijo” i “Kosovo majko”.

Program je potom nastavljen u Kulturnom centru Zlatibor gde se publika upoznala sa delima Vladimira Pištala, koje su čitali Slobodan Ljubičić i Divna Marić, prvaci drame Užičkog narodnog pozorišta.

Uručujući Povelju, Arsen Đurić predsednik Skupštine opštine Čajetina, rekao je: “Želim da svi zajedno večeras uživamo u lepoti pesničke reči. Tradicionalna manifestacija Pesničke vatre zlatiborske održava se već deveti put ovde, i sa ponosom mogu da istaknem da smo prethodnih, a i ove godine, imali tu čast da ugostimo najznačajnije pisce iz Srbije i okruženja. Želim da kažem da je Povelja otišla u prave ruke i da sam ponosan na to što će ova povelja naći mesto među brojnim nagradama i priznanjima koje je gospodin Pištalo već ranije primio. U ime opštine Čajetina i svih njenih građana , čestitamo mu na dodeli ovog priznanja”.

Pisac Vladimir Pištalo, je primajući nagradu je: “Gledajući te iskre (vatrene) kako lete u nebo, ja sam mislio kako je to poruka sa Zemlje prema zvezdama, jer te iskre koje su sa nama, koje im mi šaljemo, na neki način im se obraćaju, i to je , po meni, smisao ove institucije i ovoga što mi večeras radimo. Još jednom se najiskrenije zahvaljujem na Povelji”

O radu i stvaralaštvu Vladimira Pištala govorio je novinar i publicista Nebojša Grujičić. Dobitnik povelje je ovom prilikom govorio o Molijeru, o pisanju i o Ivu Andriću a nadasve o životni pitanjima današnjice.

Ovom prilikom su pomenuti i naši veliki stvaraoci Duško Radović i Vasko Popa, rođeni pre 100 godina. Slobodan Ljubičić i Divna Marić su čitali aforizme Duška Radovića, a voditeljka programa Marija Jeremić recitovala je stihove iz pesme “Vrati mi moje krpice” Vaska Pope.

Svečanosti su prisustvovali i gosti sa 59. beogradskih Međunarodnih susreta pisaca, dr Momčilo Vuksanović, osnivač i predsednik Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore, crnogorski pesnici Novica Đurić, Dragan Alorić i Andrija Radulović, kao i zavičajna pesnikinja iz Čajetine, Mirjana Ranković Luković.

U slavu Molijera pozorište „Bora Stanković“ iz Vranja je, na kraju programa, izvelo predstavu „Žorž Danden“, čime su završene 9. „Pesničke vatre“ u organizaciji opštine Čajetina, Turističke organizacije Zlatibor i Udruženja „Međunarodni festival sportskog filma“.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930