fbpx
Događaji Društvo Knjigoteka Kultura Obrazovanje

Održane pesničke vatre zlatiborske

Na Šumnatom brdu, pored Spomenika podignutom palim partizanima u subotu je održano pesničko veče. Publika je mogla da uživa u više od devedeset minuta poezije i operske muzike. Program je počeo izvođenjem pesme “Vostani Serbijo”.

pesnicke-vatre15-12

Pesničke vatre zlatiborske je otvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. Stamatović se zahvalio gostima što su došli na Zlatibor.

“Želim da Vam se zahvalim što ste došli da podržite napore jedne male lokalne samouprave koja se bori u ovim teškim vremenima kao i sve druge lokalne samouprave da se izvrši decentralizacija. Većina lokalnih samouprava se bori za fiskalnu decentralizaciju. Mi se ovakvim događajima borimo za kulturnu decentralizaciju Srbije,” rekao je Stamatović.

“Nadam se da je ovo početak i da ćemo uspeti da sačuvamo kulturne događaje i dešavanja. Ono što je najvrednije u jednoj državi to je kultura i da to promovišemo i u manjim sredinama kao što je opština Čajetina.

pesnicke-vatre15-9

Ovo su pionirski koraci ali Vaše prisustvo ovde daje nadu i granciju da ćemo mi uspeti a obaveza lokalne samouprave je da pomognemo da očuvamo i da unapredimo, zaključio je Stamatović.

pesnicke-vatre15-8

Publici su svoju poeziju zatim predstavili turski pesnik Haydar Ergülen, Budimir Dubak iz Crne Gore, makedonski pesnik Hristo Petrevski, Jovanka Stojčinović – Nikolić, predsednica udruženja književnika Republike Srpske.

Slovenačka pesnikinja Nataša Švikart Žumer je zbog smrti bosanskohercegovačkog pesnika Admiral Mahića recitovala stihove njegove pesme “Nije u zvjezdama krivica”.

pesnicke-vatre15-7

Potom su nastupili Radenko Popović iz Crne Gore, Ljudmila Kločko iz Belorusije, italijanka Ana Santolikvido, Milunika Mitrović iz Kosjerića, Milosav Radibratović, Mirjana Ranković – Luković. Miljurko Vukadinović je publiku pitao koju bi pesmu želela da čuje, prvu, drugu ili treću. Publika je jednoglasno želela da čuje treću pesmu, tako da je Vukadinović odrecitovao “Subota, nije dan za bežanje”.

pesnicke-vatre15-3

Prisutnima se potom obratio Arsen Đurić, direktor TO Zlatibor. On je pozdravio prisutne književne stvaraoce i podsetio da je Zlatiborsko kulturno leto ponos ovog dela Srbije u okviru koga se održavaju Festival sportskog filma, Reviju etno mode…

Đurić je obavestio prisutne da je doneta odluka da se od ove godine dodeljuje Povelja “Pesničke vatre zltiborske”. Čast da bude prvi dobitnik ovog priznanja je pripala akademiku Ljubomiru Simoviću. Na svečanosti je pročitano pismo akademika Simovića, koje je posvetio stradalnicima, a jedan od njih je dečak Ostoja Crepuljarević, koji je tragično stradao u zimu 1941.godine.

pesnicke-vatre15-11

Pesničke vatre zlatiborske je upalio Ljubivoje Ršumović, koji je potom odrecitovao potresnu pesmu “Žica oko Gračanice”.  Zatim su nastupili Ana Simicki (mezzo-soprano) i Aleksandar Stamatović (bas-bariton), koji su izvodili poznate operske pesme i arije.

pesnicke-vatre15-2

Književnik Dragan Mraović je zatim govorio o Danteu Alegijeriju, i Božanstvenoj komediji. Zaharije Galo je zatim recitovao stihove Božanstvene komedije na italijanskom jeziku.

Program je zarvšen recitovanjem stihova pesme Dragana Mraovića, Božanstvena komedija u izvođenju prvaka užičkog narodnog pozorišta Slobodana Ljubičića. Treba istaći da su prepeve stranih pesama na srpski jezik maestralo recitovali Divna Marić i već pomenuti Slobodan Ljubičić. Program je vodila Marija Jeremić.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031