fbpx
Događaji Politika Vesti Video

Održanja 45.sednica SO Čajetina

Danas je održana 45.sednica Skupštine opštine Čajetina na kojoj su odbornici odlučivali o 22 tačke dnevnog reda.

skupstina21-1

Na samom početku se raspravljalo o budžetu za 2016.godinu. Budžet je predstavila Zorica Nešković. Budžet za 2016.godinu iznosi 1,72 milijarde dinara. Što se tiče prihoda očekuje se 502 miliona od poreza i nešto više od milijardu dinara prihoda od naknade za uređenje građevinskog zemljišta.

Od poreskih prihoda najviše sredstava se očekuje od poreza na imovinu gde je planiran prihod od 264,5 miliona, zatim sledi prihodi od poreza na zarade u iznosu od 131 miliona dinara.

Što se tiče transfernih sredstava opština Čajetina će u 2016.godini moći da račun na nešto više od 95 miliona dinara i to 75 miliona u vidu nenamenskih transfera i 20 miliona za namenske transfere.

Na rashodnoj strani u 2016.godini je planirano da se najviše sredstva upotrebi za lokalni ekonomski razvoj (426 miliona), za putnu infrastrukturu je planirano da se izdvoji 243 miliona dinara a za komunalne delatnosti 295 miliona. Za razvoj turizma je planirano 93,7 miliona dinara, dok će za razvoj poljoprivrede biti opredeljeno 43 miliona dinara. Za finansiranje predškolskog obrazovanja je planirano 88,7 miliona, 34,9 miliona za osnovno obrazovanje i 9,6 miliona za srednje obrazovanje. Budžetom je predviđeno 20 miliona za razvoj sporta, 69,2 miliona za razvoj kulture, a za razvoj mesnih zajednica je planirano oko 72 miliona dinara.

Najveća stavka u budžetu je finansiranje gondole, za koju je planirano 419,5 miliona dinara u 2016.godini. Za izgradnju putne infrastrukture je planirano 82 miliona, a 100 miliona je planirano za izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, u Mačkatu i Sirogojnu.

obradovic15-1

Odbornik Goran Obradović je predložio dopunu budžeta i da se obezbede sredstva da se pomognu roditelji učenika osnovnih škola za sledeću školsku godinu.

milan-lazovic15

Budžet je prokomentarisao odbornik Milan Lazović (GG), a na njegove primedbe je odgvorio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina. On je istakao da za državu opštine koje imaju manje od 50 hiljada stanovnika ne treba da postoje.

milan-stamatovic-45sed

Pored budžeta odbornici su dali saglasnost na Programe poslovanja i finansijske planove za 2016. godinu JKP „Vodovod Zlatibor“ Čajetina, KJP „Zlatibor“ Čajetina, JP „Kulturno sportski centarČajetina“ i Turističke organizacije Zlatibor. Takođe je data saglasnost na III rebalans programa poslovanja za 2015. godinu JKP „Duboko“ iz Užica, kao i na Program poslovanja ovog preduzeća za 2016. godinu.

Na ovoj sednici doneta je Odluka o osnivanju Javnog preduzeća „Gold gondola Zlatibor“, imenovan je i vršilac dužnosti direktora, a izabrani su i predsednik i član Nadzornog odbora ovog preduzeća. Usvojene su i odluke o mreži osnovnih škola i predškolskih ustanova na teritoriji Opštine Čajetina.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo