fbpx
Biznis Događaji Kapital Video

Okrugli sto: Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije

U petak 5.juna u hotelu Olimp je održan okrugli sto na temu: Zlatiborski okrug kao model uspešne ekonomske saradnje Srbije i Rusije. Skupu su prisustvovali njegova ekselencija, ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, trgovinski predstavnik Ruske federacije u Republici Srbiji Andrej Hripunov, Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije, predstavnici opštine Čajetina, Milan Stamatović, Miloje Rajović, Arsen Đurić i Bojana Božanić, koja je ujedno bila i moderator skupa.

kancelarija15-4

Sastanku su prisustvovali i najpoznatiji privrednici zlatiborskog kraja, Dušan Knežević (Zlatiborac doo), Rade Ljubojević (Sirogojno co), Jelena Milenković (Stara rakija), Radoje Cvetić (PK Zlatibor), Radomir Spasojević (Mlekara Spasojević), Milanko Jovanović (Divi doo), Goran Vilić (IM Čajetina), Biljana Dželebdžić (Biljana Krin), Vukajlo Babić (Ino Bačka doo), Mićo Jeremić, Miroslav Pecarski (BCB doo – Sunčani breg), Vlade Smiljanić (Odmaralište Dunav), Željko Martinović (Hotel spa Idila), Željko Stakić (SB Čigota), Vojislav Janić (Hotel Palisad), Tomislav Momirović (Hotel Mona)…

cepurin-stamatovic

Na samom početku prisutne je pozdravio Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i poželeo dobrodošlicu gostima iz Rusije. On se osvrnuo na činjenicu da su Čajetinu posetili ambasadori nekoliko stranih zemalja i da otvaranje kancelarije za saradnju sa Rusijom jedna mala opština na jugozapadu Srbije ima potencijala. Stamatović je istakao da se na ovaj način može napraviti dobra saradnja tako da  investitori sa ovih prostora dobiju kvalitetnu uslugu u promociji poslovne saradnje sa Rusijom.

“Sama činjenica da smo u zadnjih deset godina svoj budžet uvećali za sto puta zahvaljujući vama i vašoj podršci, privrednicima i našem obimnom radu i trudu u lokalnoj samoupravi,” rekao je Stamatović. 

Na skupu su zatim govorili ambasador Ruske federacije Aleksandar Čepurin, Nenad Popović i trgovinski predstavnik Ruske federacije u Republici Srbiji Andrej Hripunov.

Ambasador Čepurin je govorio o mogućnostima saradnje Srbije i Rusije i pomenuo je mogućnost razvoja korporativnog turizma. On je istakao da srpski privrednici treba da osmisle svoj nastup na tržištu Rusije.

Potom se prisutnima obratio Nenad Popović, predsednik SNPa koji je istakao da ništa nije važnije od izvoza. On je izneo podatak da je izvoz iz EU u Rusiju manji za 17% dok je izvoz SAD u Rusiju porastao za 21%. Popović se u svom izlaganju dotakao i teme otvaranja kancelarije za saradnju sa Rusijom. On je naveo primere Tirola i Bavarske, gde postoji više kancelarija koje promovišu izvoz u Rusiju.

“Ovo je pionirski poduhvaat i izvanrdan potez opštinskog rukovodstva u Čajetini, istakao je Popović. U nastavku svog izlaganja Popović je rekao da će kancelarija imati zadatak da sa ruskom stranom održava komunikaciju na dnevnom nivou. On je govorio i o potencijalima Zlatibora, koji su dvostrani da postoji mogućnost u razvoju kulturnog, verskog, sportskog i korporativnog turizma.

kancelarija15-5

Zlatiborski privrednici su podržali osnivanje kancelarije za saradnju sa Rusijom. Predstavnik kompanije Zlatiborac doo je dao predlog da kancelarija na svojoj internet stranici omogući uvid u procedure za izvoz u Rusiju. On se takođe interesovao o porcedurama za učešće srpskih kompanija na državnim tenderima.

Predstavnik kompanije Ino Bačka, Vukajlo Babić je govorio o postojećoj saradnji ove kompanije sa partnerima iz Rusije, a Tomislav Momirović (Hotel Zlatibor Mona) je apelovao na da se pojača promocija Zlatibora kod ruskih kompanija koje već posluju u Srbiji.

Na skupu su zatim govorili Rade Ljubojević, vlasnik Sirogojno kompani, Milanko Jovanović (Divi doo) i  Radoje Cvetić (PK Zlatibor), koji je govorio o izvozu mleka u Rusiju

Na skupu je bilo reči kako je potrebno učiniti sve kako bi se autoput usmerio na Zlatibor i revitalizovao aerodrom Ponikve koji bi bio idealan kako za turističke čarter letove, tako i za izvoz svežih poljoprivrednih proizvoda.

Andrej Hripunov, trgovinski predstavnik Ruske federacije u Republici Srbiji je podsetio da će Rusija učestvovati u revitalizaciji pruge Beograd – Bar i da je to razvojna šansa ovog kraja.

Učesnici rasprave su na kraju konstatovali da je jedan od najvažnijih uslova za razvoj ove regije izgradnju autoputa preko Zlatibora.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031