fbpx
Biznis Događaji Info Lokalna privreda Vesti

Opština Čajetina izdvojila 5,4 miliona za zapošljavanje

 Lokalna samouprava se ove godine aktivno uključila u rešavanje problema nezaposlenosti na teritoriji opštine Čajetina. Iako je prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje koje je objavio portal cajetina.org.rs na evidenciji se vodi 836 lica. Samo u oktobru je posao pronašlo 179 lica, a 28 lica je do posla došlo uz posredovanje NSZ. Najveći broj nezaposlenih na teritoriji opštine Čajetina ima treći ili četvrti stepen stručne spreme. Starosno gledano najbrojniji su mladi od 25 do 29 godina.

posao

Opština Čajetina je pripremila ukupo više od 5 miliona dinara za program Mere aktivne politike zapošljavanja u 2014.godini. Pvobitno je planiran iznos od 3 miliona, ali je zbog velikog interesovanja iznos sredstava povećan za 2,4 miliona. Konkurs za podršku zapošljavanju je realizovan u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Bojana Božanić je za portal cajetina.org.rs izjavila da je opština Čajetina jedina u Zlatiborskom regionu koja je sopstvenim sredstvima pokrenula program Mera aktivne politike zapošljavanja u 2014. godini. Ona je istakla da se i za  2015.godinu priprema Lokalni akcioni plan zapošljavanja u saradnji sa NSZ.

bojana-bozanic

Početkom novembra je završen konkurs koji je raspisala opština Čajetina sa NSZ za tri vida zapošljavanja: samozapošljavanje, stručnu praksu i javne radove, za koje su opredeljena sredstva u visini od 3 000 000 dinara. Po završetku konkursa, lokalna samouprava je, uvidevši da je mnogo veći broj zainteresovanih lica za ove vidove zapošljavanja, rešila da iz budžeta izdvoj i dodatnih 2 400 000 dinara i ispoštuje sve koji su se prijavili na konkurs, a čija će se realizacija nastaviti i u 2015. godini.

„ Mi smo za javne radove opredelili sredstva u iznosu od oko 1 000 000 dinara za šest osoba, a prijavilo se KJP „Zlatibor“ koje će preko Nacionalne službe odabrati lica koja će raditi uglavnom na poslovima npr. čišćenja snega, uređenja javnih površina u zimskom periodu i slično. Takođe, opredelili smo blizu milion dinara za samozapošljavanje. Šest lica će dobiti ova sredstva, po 160 000 dinara, za različite vrste delatnosti: od proizvodnog zanatstva (pravljenja unikatne odeće), preko proizvodnje slatkog i sirupa od šumskih plodova, izrade zimske odeće itd. Za program stručne prakse za 15 lica smo opredelili 3 500 000 dinara. Ukupno 27 lica na teritoriji Opštine će početi sa svojim radnim aktivnostima,“ kaže Bojana Božanić.

Razne institucije, javne i privatne, bile su zainteresovane za upošljavanje lica raznih profila. Za program stručne prakse prijavljivali su se mladi ljudi, svršeni studenti, koji će kroz ovaj vid zapošljavanja steći preko potrebna praktična znanja i iskustva kao bazu za kasnije ukazane poslovne prilike. „Jako smo srećni, naglasila je pomoćnica predsednika Opštine, što ima toliko dece koja su se vratila u Čajetinu i žele da ovde zasnuju radni odnos.“

U ovom vremenu kada se mnogi radnici otpuštaju, 27 mladih ljudi će zasnovati radni odnos, pa i ako je to na određeno vreme, u zavisnosti od onoga što je poslodavcima potrebno, ipak je to način da se pokažu i dokažu, stvarajući sebi priliku za ponovno zapošljavanje kod istih, ili dobre preporuke kod novih poslodavaca. Opština se brzo razvija, kaže Božanićeva, pa će biti potrebno sve više takvih koji će svojim radom dati doprinos tom razvoju. I u 2015. godini, u saradnji sa Savetom za zapošljavanje opštine Čajetina, biće predviđena znatna sredstva za neke od ovih mera,najverovatnije za nove programe samozapošljavanja i otvaranja novih radnih mesta.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

August 2022
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031