fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam

Orkestar Ivana Jovanovića najbolji na 46.Saboru trubača

Titulu najboljeg orkestra 46.sabora trubača “Zlatibor 2019”  i nagradu “Radovan Babić” osvojio je orkestar Ivana Jovanovića. U konkurenciji pet orkestara orekstar stručni žiri u sastavu Dragoslav Stanisavljević Fredi, prvi trubač i urednik Big benda RTSa, Marko Đorđević, prvi solista Big benda i Gorana Gogić, etno muzikolog je doneo odluku da je orkestar Ivana Jovanovića iz Užica zaslužio titulu najboljeg na ovogodišnjem saboru trubača. Orkestar Ivana Jovanovića je nastupio prvi i predstavio se numerama Milicu Stojan voleo i Radovo kolo.

Pored nagrade za najbolji orkestar sastav Ivana Jovanovića je osvojio i nagradu za najizvornije muziciranje, a Ivanu Jovanoviću je pripala i nagrada žirija publike i novinara za najboljeg trubača.

“Ova godina je bila posebne za nas jer smo dobio tri nagrade najvrednije na Saboru, za najizvornije muziciranje, zlatnu trubu i nagradu za najbolji orkestar, izjavio je Ivan Jovanović po završetku takmičenja.

Nagrada “Mićo Petrović” za najboljeg trubača je pripala Marku Gligorijeviću. Nagrada za najbolje odsviranu pesmu je pripala orekstru Igora Mitrića iz Sirogojna za pesmu Kaluđeru moj, dok je nagrada za najbolje kolo pripala Beogradskom trubačkom orkestru za numeru Matušićevo kolo.

Gligorijević je po završetku takmičenja istakao da je presrećan što je dobio nagradu za najboljeg trubača i da je ovo potvrda prethodnog rada i već osvojenih nagrada.

Što se tiče pojedinačnih nagrada za najboljeg bubnjara je proglašen Marko Krstić (Beogradski trubački orkestar), za najboljeg basistu Vujadin Lazarević (Orkestar Igora Mitrića iz Sirogojna), za najboljeg tenoristu Goran Popović (orkestar Marka Gligorijevića).

Za Dragačevski sabor trubača su se ovom prilikom plasirali orkestri Ivana Jovanovića, Marka Gligorijevića, Beogradski trubački orkestar i orkestar Igora Mitrića iz Sirogojna.

Član žirija Dragoslav Stanislavljević je po završetku takmičenja za medije izjavio da je predtakmičenje bilo uspešno, da organizatori zaslužuju sve pohvale i da žiri svake godine ima sve teži zadatak jer orkstri sve bolje sviraju i da nažalost nema dovoljno nagrada da se svi nagrade.

“Nije bilo puno nedoumica, jer kategorije su vrlo jasne i to se iskristališe tokom slušanje ko je viđen za nagradu, istakao je Stanisavljević.

Direktor SC Čajetina Nikola Smiljanić je u izjavi za medije istakao da je bio pravi potez povratak sabora trubača na Kraljev trg i da je jedinstvena prilika da veliki broj vidi i čuje trubačke okrestre što je i za njih odlična reklama.

Odgovori na pitanje zašto je na Saboru nastupilo samo pet orkestara su bili različiti. Učesnici ovogodišnjeg Sabora nisu sigurni zašto se njihove kolege ne učestvuju na ovom takmičenju. Organizatori veruju da se broj orkestara smanjuje i zato što većina orkestara ide lakšim putem i bira komercijalne nastupe gde nema izvornog muziciranja. Za Dragoslava Stanisavljevića odgovor leži u sve manjem broju učenika za duvačke instrumente u muzičkim školama i da se orkestri po dobijanju majstorskog pisma u Guči povlače sa takmičenja.

Ovogodišnji Sabor je organizovao Sportski centar Čajetina pod pokroviteljstvom Opštine Čajetina a uz podršku Turističke organizacije Zlatibor.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

May 2024
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031