fbpx
Događaji Kultura Manifestacije Muzika Turizam Video

Orkestar Marka Gligorijevića najbolji na 44. Saboru trubača

U nedelju, 30.jula na Tić polju je održan 44. Sabor trubača zapadne Srbije. Ove godine je u takmičarskom delu nastupilo šest orkestara koji su se nadmetali za titulu najboljeg orkestra zapadne Srbije.

Sabor je počeo trubačkim zborom a zatim je Marko Gligorijević uz pratnju svih orkestara odsvirao himnu Sabora “Zlatibore, moj zeleni bore”. Potom su se publici predstavili orkestri iz Užica, Sirogojna, Karana, Požege i Bajine Bašte. U dve numere, pesma i kolo orkestri su pokazali svoje znanje i umeće, a publika je mogla da uživa u zvucima trube. Ređale su se pesme i kola a publika je aplauzima i glasnim skandiranjem podržavala svoje favorite.

Publici je svoje umeće prvo predstavio orkestar Ivana Jovanovića iz Užica koji se predstavio pesmom “Devojko Zvezdanko” i kolom “Vrteška”. Na scenu je potom stupio orkestar Igora Mitrića iz Sirogojna koji je odsvirao “U sokaku komšija mi šljive bira” i  “Ćićevačko kolo”. Orkestar Branka Ostojića iz Karana je svirao “Obrane su jabuke rumene” i “Momački vez”. Numerama “Pšeničica sitno seme” i Narodno kolo se predstavio orkestar Ljubivoja Dikovića i Ivana Jovanovića iz Požege.

 

U poslednjem delu programa svoje umeće su pokazali orkestri iz Bajine Bašte, koji su imali i najbučniju publiku na ovogodišnjem Saboru. Orkestar Stefana Markovića je odsvirao pesmu “Oj  Jelice planino zelena” i kolo “Medeno srce”, a prošlogodišnji pobednik orkestar Marka Gligorijevića je nastupio poslednji. Ovaj orkestar se predstavio pesmom “Oj Moravo” i ekspres kolom.

Po završetku takmičarskog dela programa publici se predstavio pionirski orkestar braće Ilić iz Požege. Posebnu pažnju je dobio nastup mladog Lazara Ilića koji je dve nedelje ranije na takmičenju u Požegi osvojio titulu najboljeg trubača u pionirskoj kategoriji.

Tročlani žiri u sastavu: Nikola Mijajlović – profesor trube iz Beograda, Ivan Jovanović – profesor trombona i baritona iz Beograda i Aleksandra Veljović – etnomuzikolog iz Kragujevca je odluku o pobedniku 44.Sabora trubača zapadne Srbije doneo posle četrdesetak minuta većanja.

 Prema oceni stručnog žirija, za najbolji orkestar – Memorijalna nagrada “Radovan Babić”, proglašen je orkestar Marka Gligorijevića iz Bajine Bašte. Ovaj orkestar je po drugi put zaredom poneo titulu najboljeg Sabora trubača zapadne Srbije.

U konkurenciji za memorijalnu nagrada “Mićo Petrović” za najboljeg trubača su bili Ivan Ivanović, Igor Mitrić, Branko Ostojić, Janko Jovanović, Stefan Marković i Marko Gligorijević. Stručni žiri je ovu nagradu dodelio Janku Jovanoviću iz orkestra Ljubivoja Dikovića i Janka Jovanovića. Žiri publike i novinara(Miša Mijatović – urednik PGPa, Danijela Anđić – Zlatiborski konaci i Aleksandar Blagojević TO Boljevac) titula najboljeg trubača pripala je Ivanu Jovanoviću iz Užica.

Orkestar Branka Ostojića je za numeru “Obrane su jabuke rumene” dobio nagradu za najbolje odsviranu pesmu, dok je za izvođenje Ćićevačkog kola orkestar Igora Mitrića dobio nagradu za najbolje odsvirano kolo. Orkestar Stefana Markovića iz Bajine Bašte je nagrađen za najizvornije muziciranje.

Za titulu najboljeg bubnjara su se nadmetali Milutin Negovanović, Dejan Milčanović, Darko Stojanović, Bojan Bojović, Nikola Gudurić i Kosta Vukašinović. Stručni žiri je doneo odluku da ova titula pripadne Dejanu Milčanoviću iz orkestra Igora Mitrića iz Sirogojna.

U konkurenciji za titulu najboljeg basiste su biliRadovan Belaćević, Đorđe Popović, Milijan Sretenović, Milorad Anđelković, Jade Jaraković i Marko Pejić a nagrada je pripala Milijanu Sretenoviću iz orkestra Branka Ostojića iz Karana.

Kada je u pitanju titula najboljeg tenoriste za ovu nagradu su se nadmetali Žarko Lukić, Željko Mišević, Milan Sretenović, Dragan Jevtić, Miran Jelisavčić i Goran Popović. Stručni žiri je ovu nagradu dodelio Goranu Popoviću iz orkestra Marka Gligorijevića.

Stručni žiri je na kraju rangirao četiri orkestra za Sabor trubača u Guči, i to su orkestri Marka Gligorijevića, Janka Jovanovića, Ivana Jovanovića i Stefana Markovića.

Organizatori su se ove godine potrudili da prostor na Tić polju bude odlično pripremljen za Sabori i da u tehničkom pogledu sve funcioniše u najboljem redu.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

April 2024
M T W T F S S
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930