fbpx
Događaji Društvo Porodica Vesti Video

Osveštan i postavljen krst na crkvu u Gostilju

Meštani Gostilje su 2015.godine počeli gradnju seoske crkve koja je posvećena Svetoj Trojici. Uz pomoć ljudi dobre volje, mesne zajednice i opštine Čajetina crkva je početkom ove, 2016.godine dobila i glavnu kupolu, a 2.avgusta na Ilindan na crkvi je postavljen krst.

gostilje-crkva16-1

Krst je osveštao Njegovo Preosveštenstvo Episkop žički g. Justin, koji je juče posetio parohiju ljubiško-belorečku. Preosvećeni Vladika je u pratnji Arhijerejskog namesnika užičkog protojereja – stavrofora Miloša Bosića i drugih sveštenika došao do novosagrađene crkve u Gostilju. Vladiku su dočekali meštali Gostilja, jerej Petar Lazić i čelnici opštine Čajetina Milan Stamatović, Miloje Rajović i Bojana Božanić.

episkop-justin16-2

“Mi postavljamo krsno znamenje da se pokažemo  ko smo i šta smo i da kažemo čitavom svetu kakvu mi utehu tražimo. Od koga mi zaštitu tražimo. Na kraju da se setimo ko je nosio časni krst tolike vekove u rodu našem. Šta su pretci naši činili krstom časnim te smo doživeli današnje vreme. Da mi ovde živimo svedočeći opet u istinu ali boreći se opet za tu istinu, rekao je  Episkop žički g. Justin

gostilje-crkva16-2

Posebnu čast svojim prisustvom učinio je proslavljeni centarfor Crvene Zvezde Dušan Dule Savić.

Episkop žički g. Justin je istog dana služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u selu Dobroselica na Zlatiboru. Sasluživali su Arhijerejski namesnik užički Miloš Bosić i Arhijeresjki namesnik požeško – ariljski Nenad Veličković. Episkop je pozdravio verni narod poučivši ih besedom na temu jevanđelskog začala. Podsetio je na primer i reči Svetog proroka Ilije koje su i danas savremene. Liturgijskom blagoljepiju je doprinelo pojanje hora Svetoga Nikolaja Žičkog.

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

July 2022
M T W T F S S
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031