fbpx
Događaji Info Kultura Vesti Video Vremeplov

Otkriveno spomen obeležje na Cigli

U sklopu obeležavanja stogodišnjice od početka I svetskog rata, opština Čajetina je podigla spomen obeležje na bregu Bjela glava, palim borcima Limskog odreda Užičke vojske koji su se 22.avgusta borili sa jedinicama 16.korpusa Austro-Ugarske 6.armije.

cigla-bitka

U znak sećanja podignuta je spomen česma, sa pločama na kojima su ispisana imena boraca koji su pali 21. i 22.avgusta 1914.godine. Spomen obeležje je izgrađeno po idejnom rešenju vajara Vladimira Mitrovića.

cigla2014-20

Centralni prostor zauzima spomen česma gde voda ističe iz stilizovane vojničke čuture. Iznad česme je postavljen kamen kojim su preživeli vojnici obeležili mesto stradanja majora Vasilija Lukovića koji ih je predvodio u boju.

Na kamenu je upisano:

Major Vasilije Luković

9.VIII 1914.godine

Ispunio svoju dužnost prema Kralju i Otadžbini…

Zavidimo ti, 

i pozdravljamo ti porodicu… 

Na vrhu spomen obeležja je postavljen kameni krst. Sa leve strane je postavljena kamena ploča na kojoj su upisana imena 45 vojnika i oficira koji su ovde poginuli a sa desne ploča na kojoj se nalaze stihovi Alekse Šantića iz pesme Kajmakčalan:

Putniče, stani! Ovde leže oni!
Gomile ove prah kraljeva kriju.
S kapom u ruci njima se pokloni,
I redom tako ižljubi ih sviju!

Obeležavanje stogodišnjice bitke na Cigli je organizovala Opština Čajetina u saradnji sa opštinama Priboj i Rudo (Republika Srpska – BiH). Opština Čajetina je izdvojila 10 miliona dinara za gradnju puta od sela Jablanica do granice sa Bosnom i Hercegovinom, dok su vlasti Republike Srpske izgradili put od sela Štrbac do granice.

Spomen obeležje su otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, Rato Rajak, načelnik opštine Rudo i Borisav Busarac, zamenik predsednika opštine Knić, kao i Saša Vasailić, predsednik skupštine opštine Priboj.

Potom su sveštenici zlatiborski, predvođeni protom Radojicom Vasiljevićem, sveštenikom iz Mačkata osveštali spomen obeležje.

Prisutnima se zatim obratio sveštenik Radovan Ćosić koji je govorio o viteštvu majora Vasilija Lukovića. On je rekao da je ovo jedinstven slučaj u istoriji ratovanja “da vojnici dok puške grme a nebo se lomi podižu spomenik svom hrabrom komandantu”, ovo bojište na Bjeloj glavi je naše svetilište na kome ćemo napajati naše duše rodoljubljem kojim su bili nadahnuti naši pradedovi i dedovi, istakao je dugogodišnji paroh crkve u Jablanici Radovan Ćosić.

cigla2014-9

Potom su na spomen obeležje položili vence Milan Stamatović u ime opštine Čajetina,  Borisav Busarac u ime opštine Knić, kao i predstavnici Vojske Srbije,  i potomci učesnika bitke…

Na svečanosti je zatim govorio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović. On je rekao “da je ovaj događaj od velikog značaja, ne samo zato što se konačno dostojno odužujemo našim slavnim precima, već i zato što u prošlosti pronalazimo dokaze za saradnju i brisanje granica između opština i između Srbije i Republike Srpske.”

cigla2014-8

“Putevi koje smo izgradili i koje ćemo graditi da bi došli na ovo mesto stradanja, pomena i sećanja,su početak naše bliske saradnje u budućnosti”, istakao je Stamatović.

Zatim su se prisutnima obratili Borisav Busarac, zamenik predsednika opštine Knić, i unuka majora Lukovića, Ljubica Draškić. Ona je rekla da je veoma zahvalna opštinama Čajetina, Rudo i Priboj koje su setile da ovim spomen obeležjem odaju priznanje palim borcima, a među njima i mom dedi, majoru Lukoviću.

“A posebno mi je drago što su učinili sve da nas pronađu i pozovu da danas budemo ovde. Ja sam došla, ali su moja majka od 90 i tetka od 92 godine, koje su u Beogradu, isto tako ponosne na današnji događaj”, kaže Ljubica Draškić.

U kulturno umetničkom programu je učestvovao hor Crkve u Mačkatu, trubački orkestar Milovana Milaćevića. Stihove Puškina o Srbiji je recitovala Elena Barzova, a Žarko Božanić se predstavio sa dva monologa u slavu predaka.

cigla2014-7

Obeležavanju stogodišnjice od bitke na Cigli prisustvovali su brojni gosti iz zemlje i inostranstva, a između ostalih svečanosti je prisustvovao i poznati režiser Puriša Đorđević…

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Kalendar

June 2022
M T W T F S S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930