fbpx
Događaji Kultura Umetnost

Otvorena izložba Pavela Cicka u Čigoti

pavel-cicka15-2

Juče je u galeriji Čigota otvorena izložba poznatog slikara naive Pavela Cicka iz Kovačice. Ova vrsni slikar pripada drugoj generaciji slikara naive. Publika će ovom prilikom moći da vidi dvaesetak radova, ovog umetnika koji je od 1986. godine član  prestižne i u svetu poznate kovačičke galerije. Tematski slike Pavela Cicka su vezane za vojvođanske prizore žetve, lova, ribolova i porodice.

pavel-cicka15-1
Žetva

Pavel Cicka je rođen 1961. godine u Kovačici. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu a srednju poljoprivrednu školu (mašinski odsek) u Pančevu.

Njegov slikarski talenat je bio zapažen još u osnovnoj školi. Kao đak je ilustrovao đačke časopise. Prvi put je izlagao na zajedničkoj izložbi 1978. godine i od tada počinje ozbiljnije da se bavi slikarstvom. Prvu samostalnu izložbu je imao na odsluženju vojnog roka u Kruševcu 1982. godine. Po povratku još intenzivnije slika i druži se sa slikarima Martinom Paluškom, Martinom Jonašom i sa svojim drugom, slikarom Ondrejom Pilhom. Član Galerije naivne umetnosti u Kovačici postao je 1986. godine. Svoje slike izlaže zajedno sa kovačičkim slikarima ali i samostalno, kako kod kuće tako i u inostranstvu. Učestvovao je na mnogim slikarskim kolonijama i koautor je nekoliko monumentalnih slika: Seoba Slovaka na Donju zemlju (400×315 cm) 1995. godine u ambasadi Slovačke republike u Beogradu (6 autora), Banatski Slovaci (200×130 cm) 1997. godine u Ministarstvu kulture Slovačke republike u Bratislavi (4 autora) i Đevin, Lepota, Ljubav i Mir (400×270 cm) 1998. godine u Đevin banci u Bratislavi (40autora). Živi i stvara u Kovačici.

Izložba je otvorena do sledećeg ponedeljka.

 

 

Dodajte komentar

Click here to post a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Oktobar

Kupindo